Zaváranie sliviek
![Zaváranie sliviek](/i/sk/zavaranie-sliviek.jpg)
Zaváranie sliviek má u nás dlhú tradíciu, pretože slivky tak nejako považujeme za svoje ovocie. Aj keď tomu tak nie je. Slivky pochádzajú pravdepodobne z Kaukazu, no v našej kotlině sa dosť zdomácnili. A preto je zaváranie sliviek tak obľúbené. Recept na zaváranie sliviek nájdete o niečo nižšie, ale z tohto ovocia sa dá pripraviť niekoľko iných populárnych jedál – slivkové knedlíky, slivkový lekvár, slivky sa tiež sušia alebo z nich páli slivovica.
Na zaváranie sliviek je potrebné, aby boli plody kvalitné a nenatĺknuté. Sladký nálev sa do pohárov pridáva až vychladnutý a slivky po vložení do zaváracieho pohára skúste špajdlou trocha premiešať, aby im nepraskla šupka a lepšie vstrebali cukrový nálev.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
švestky
na 1 l vody 300 až 400 gramov cukru kryštál
Postup varenia podľa receptu
Slivky najprv dôkladne umyte a vypeckujte. Vložte ich do pohárov.
Na nálev zvarte 300 až 400 gramov cukru kryštálu s jedným litrom vody. Sladšie slivky potrebujú menej cukru a naopak. Cukor sa rozpustí a ľahko povarí.
Vychladnutým nálevom potom slivky zalejte a poriadne uzavrite. Sterilizujte pri teplote 85 °C po dobu 15–20 minút.
Nakoniec nechajte kompóty vychladnúť otočené dnom nahor.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zaváranie sliviek
Zaváranie sliviek je tradičnou metódou konzervácie, vďaka ktorej si môžeme vychutnať chuť sliviek po celý rok. Tento proces zahŕňa umývanie a odstránenie kôstky sliviek, ktoré sa následne varia s cukrom na miernom ohni. Pridaním korenia, ako je škorica alebo klinček, získame lahodnú chuť. Hotová zmes sa nalieva do sterilizovaných pohárov a následne sa uzatvára vzduchotesným viečkom. Poháre sa potom krátko zavárajú, aby sa zabezpečila dlhá trvanlivosť. Výsledkom sú sladké a aromatické kompóty, ktoré poslúžia ako výborný doplnok k dezertom alebo ako samostatná pochúťka.