Zaváranie sliviek

Zaváranie sliviek
Doba prípravy: 10 minút
Doba varenia: 20 minút
Porcie: 10

Zaváranie sliviek má u nás dlhú tradíciu, pretože slivky tak nejako považujeme za svoje ovocie. Aj keď tomu tak nie je. Slivky pochádzajú pravdepodobne z Kaukazu, no v našej kotlině sa dosť zdomácnili. A preto je zaváranie sliviek tak obľúbené. Recept na zaváranie sliviek nájdete o niečo nižšie, ale z tohto ovocia sa dá pripraviť niekoľko iných populárnych jedál – slivkové knedlíky, slivkový lekvár, slivky sa tiež sušia alebo z nich páli slivovica.
Na zaváranie sliviek je potrebné, aby boli plody kvalitné a nenatĺknuté. Sladký nálev sa do pohárov pridáva až vychladnutý a slivky po vložení do zaváracieho pohára skúste špajdlou trocha premiešať, aby im nepraskla šupka a lepšie vstrebali cukrový nálev.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

švestky
na 1 l vody 300 až 400 gramov cukru kryštál

Postup varenia podľa receptu

Slivky najprv dôkladne umyte a vypeckujte. Vložte ich do pohárov.

Na nálev zvarte 300 až 400 gramov cukru kryštálu s jedným litrom vody. Sladšie slivky potrebujú menej cukru a naopak. Cukor sa rozpustí a ľahko povarí.

Vychladnutým nálevom potom slivky zalejte a poriadne uzavrite. Sterilizujte pri teplote 85 °C po dobu 15–20 minút.

Nakoniec nechajte kompóty vychladnúť otočené dnom nahor.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Zaváranie sliviek

Zaváranie sliviek je tradičnou metódou konzervácie, vďaka ktorej si môžeme vychutnať chuť sliviek po celý rok. Tento proces zahŕňa umývanie a odstránenie kôstky sliviek, ktoré sa následne varia s cukrom na miernom ohni. Pridaním korenia, ako je škorica alebo klinček, získame lahodnú chuť. Hotová zmes sa nalieva do sterilizovaných pohárov a následne sa uzatvára vzduchotesným viečkom. Poháre sa potom krátko zavárajú, aby sa zabezpečila dlhá trvanlivosť. Výsledkom sú sladké a aromatické kompóty, ktoré poslúžia ako výborný doplnok k dezertom alebo ako samostatná pochúťka.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.5/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Chute, Dobroty, Ovocný, Pre deti, Varenie
Štítky: Česká kuchyňa, predjedlo, detská výživa, ovocie, konzervy

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Zaváranie sliviek.

Pridať komentár