Kedlubňové karbanátky
Kapustové karbanátky ako recept fungujú veľmi spoľahlivo, a preto sa stali neodmysliteľnou klasikou českých kuchýň. Ale neexistuje iba recept na kapustové karbanátky. Recept na kedlubnové karbanátky je vyrobený zo zaujímavej koreňovej zeleniny, čím kedlubna rozhodne je. Môže sa konzumovať ako surová, tak aj tepelne upravená. Kedlubnové karbanátky obsahujú málo kalórií, sú bohaté na minerálne látky a taktiež, ostatne ako v každej zelenine, nájdete v nich množstvo vlákniny. Skvelé na tom je, že kedlubňu za chvíľu premeníte na báječné kedlubnové karbanátky alebo placičky, chcete-li. Recept na kedlubnové karbanátky rovnako znáša aj iné ingrediencie – napríklad hrsť nasekaných byliniek, cesnak, cibuľku a podobne.
Nielen recept na kapustové karbanátky, ale aj recept na kedlubnové karbanátky výborne dopĺňa jogurtový dip. Ako na recept na jogurtový dip? Biely hustý jogurt, napríklad gréckeho typu, premiešajte s trochou olivového oleja, citrónovou šťavou, osoľte, okoreňte a pridajte jemne nasekané čerstvé zelené bylinky. Nezabudnite ani na cesnak, aby mal recept na jogurtový dip poriadne ostré drápy. Teplé kedlubnové karbanátky chutia božsky namočené v tomto doma vyrobenom jogurtovom dipu, a keď to nebudete preháňať s korením a cesnakom, tak poslúžia kedlubnové karbanátky aj ako desiata pre deti.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 kelu na hrubo nastrúhané (asi 320 g)
2 vajcia
5 lyžíc chrumkavej kukuričnej strúhanky (asi 20 g)
soľ
štipku muškátového kvetu a ďalšie korenie podľa chuti
prepučené maslo alebo kokosový olej na smaženie (majú vysoký dymový bod)
Postup varenia podľa receptu
Najprv kelu olúpte a nahrubo nastrúhajte. Teraz nastrúhanú kel osolte a premačkajte, aby ste z nej dostali vodu.
Vajíčka šľahajte do hustej peny, ktorú zmiešajte s kelom. Pomocou kukuričnej strúhanky urobte zmes hustou, osoľte, okoreňte a poriadne premiešajte, aby vzniklo „cesto“ na karbanátky.
Na rozpálenej panvici ich opečte z oboch strán dozlatista.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kedlubňové karbanátky
Kapustové karbonátky sú skvelou voľbou pre tých, ktorí preferujú zeleninové jedlá. Hlavnou ingredienciou je kapusta, ktorú nastrúhame a zmiešame s ďalšími prísadami, ako sú vajcia, strúhanka a korenie. Vďaka tomu získame chutnú a výživnú zmes, ktorú formujeme do platiek. Tie sa potom môžu smažiť na panvici, piecť v rúre alebo grilovať. Výsledok je chrumkavý zvonku a mäkký vo vnútri, ideálny ako príloha alebo hlavné jedlo. Kapustové karbonátky sú nielen zdravé, ale aj jednoduché na prípravu.