Odpaľované cesto
![Odpaľované cesto](/i/sk/odpalovane-cesto.jpg)
Odpaľované cesto veľmi dobre poznali už staré kuchárske knihy, ide teda o rokmi overený recept. Odpaľované cesto nepotrebuje celú noc na kysnutie, nepotrebuje ani množstvo surovín, postačí len múka, maslo, voda, vajce a soľ. Napriek tomu potrebuje usilovné miešanie, ktoré je však odmenené ľahkým a nadýchaným zázrakom. Urobiť si tak doma môžete venčeky z odpaľovaného cesta, aniž by ste sa museli trmácať do cukrárne. Recept na odpaľované cesto sa robí z kvalitnej hladkej múky, ktorá obsahuje dostatočné množstvo lepku, aby sa odpaľované cesto v rúre riadne nafúklo, ale po vychladnutí udržalo svoj tvar presne tak, ako chcete. Ak múka nebude mať dostatok lepku, bude do rúry na schlíple novotvary čohosi smutný pohľad. Venčeky alebo veterníky z odpaľovaného cesta nebudú bez kvalitnej hladkej múky pripomínať tieto lahodné dezerty ani zďaleka. Napriek tomu sa nebojte, že by ste recept na odpaľované cesto nezvládli. Ide o jednoduchší druh cesta, ktorý toho naozaj veľa nepotrebuje.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
250 ml vody
80 g masla
štipka soli
100 g hladkej múky
4 vajcia
Postup varenia podľa receptu
Najprv v hrnci priveďte k varu zmes vody a tuku. Po dosiahnutí varu stiahnite plameň a pomaly prisypávajte všetku múku, ktorá nemusí byť preosiate, ako je to pri piškótových cestách. Nastáva doba miešania. Od konzistencie jíšky by ste sa mali dostať k hladkej a lesklej guľke cesta, ktorá bude držať pohromade.
Teraz je potrebné nechať odpaľované cesto vychladnúť. Akonáhle bude mať izbovú teplotu, pridajte prvé vajce a dôkladne ho do cesta zakomponujte. Až budete mať pocit, že vajíčko je v ceste stoppercentne zašlehané, pridávajte rovnakým spôsobom ďalšie.
Na plech na pečenie vytvarujte z cesta tvary, aké chcete. Nechávajte pritom medzi jednotlivými kusmi dostatočné medzery, aby sa cesto na plechu nespojilo, až vybehnú.
Do predhriatej rúry na 200 stupňov rýchlo dajte plech s cestom a znížte teplotu na 180 stupňov. Aspoň prvých 10 minút rúru neotvárajte, aby odpaľované cesto nesplasklo. Samotné pečenie trvá cca 20 minút a cesto zväčší svoj objem trikrát.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Odpaľované cesto
Odpaľované cesto je kľúčovou ingredienciou v mnohých tradičných dezertoch, ako sú veterníky, šišky alebo éclairs. Toto cesto je výnimočné svojou ľahkou a nadýchanou štruktúrou, čo umožňuje jeho bohaté plnenie rôznymi krémami a náplňami. Pri príprave sa zmes varí pred pečením, aby vzniklo cesto, ktoré je pevné a zároveň jemné. Odpaľované cesto vyžaduje starostlivú prípravu a presné dodržanie postupu, ale výsledok stojí za to. Je známe vďaka svojej univerzálnosti a schopnosti vytvoriť rôzne tvary a veľkosti, čo z neho robí obľúbenú voľbu pre mnohých cukrárov.