Houbové rizoto
![Houbové rizoto](/i/sk/houbove-rizoto.jpg)
Recept na hubové rizoto je v tejto podobe v slovenskej verzii, ktorá nie je tak náročná na prípravu, a preto tento recept na hubové rizoto zvládnu aj menej skúsené kuchárky a menej skúsení kuchári. Napriek tomu má tento recept na hubové rizoto parametre skvelého jedla, ktorým určite potešíte nejedench strávnika. Ideálnou príležitosťou na uvarenie tohto jedla je v momente, keď sa vám podarí odniesť si z lesa košík plný húb. Použiť sa dajú aj iné druhy húb než žampiony, ktoré sú uvedené v tomto recepte. V kuchyni sa nestratia ani huby sušené. Recept na hubové rizoto je ideálnym miestom, kde je možné použiť napríklad lesné huby. Recept na hubové rizoto je s čerstvými hriibkami absolútne neodolateľné.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
40 dkg šampiňónov
2 sáčky s predvarenou ryžou
4 cibule
1 pór
3 lyžice oleja
150 ml zeleninového vývaru
15 dkg sterilizovaného hrášku
soľ
pepř
Postup varenia podľa receptu
Ryžu dáme variť podľa návodu na obale v osolenej vode. Varíme do mäkka.
Sáčky s ryžou po cca 20 minútach vyberieme a necháme dôkladne odkvapkať.
Ďalším krokom je, že cibuľu nakrájame na tenké kolieska, šampiňóny naopak na hrubšie plátky a nakoniec pór nakrájame na tenké kolieska.
Na panvici najprv riadne zohrejeme olej. Cibuľu spolu so šampiňónmi na oleji osmažíme, pridáme pór a smažíme približne 2 minúty. Potom všetko zalejeme vývarom a dusíme medzi 8 a 10 minútami.
Nakoniec primiešame hrášok, podľa chuti osolíme a okoreníme. Nakoniec premiešame s pripravenou ryžou a podávame.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Houbové rizoto
Hubové rizoto je obľúbený pokrm talianskej kuchyne, ktorý sa vyznačuje krémovou konzistenciou a aromatickou chuťou. Základ tvorí kvalitná ryža Arborio alebo Carnaroli, ktorá sa varí pomaly v zeleninovom alebo hubovom vývaru. Pokrm je obohatený o čerstvé huby, ako sú žampióny alebo lesné huby, ktoré dodávajú bohatú chuť a vôňu. Pre zjemnenie sa často pridáva maslo a parmezán. Hubové rizoto je ideálne ako hlavný chod alebo príloha a skvele sa kombinuje s bylinkami, ako je tymián alebo petržlen.