Pečená kačica
![Pečená kačica](/i/sk/pecena-kacica.jpg)
Recept na pečenú kačicu patrí medzi tie jednoduchšie, aj keď si veľa ľudí myslí opak. Absolútne dokonalý recept na pečenú kačicu vám ponúkame práve tu, pretože ide o recept s postupom úplne primitívnym, surovinami ako šafrán a dosť jednoduchým postupom, v ktorom najväčšiu úlohu nehrá pracovnosť, ale čas. Pečená kačica patrí medzi etalóny domácej kuchyne, avšak množstvo z nás má tento recept zafixovaný ako slávnostný a tým pádom aj zložitý. Skúste sa sami presvedčiť, že recept na pečenú kačicu predstavuje skôr nenáročné kulinárske dobrodružstvo, než dřinu a potom posmech. Radšej by sme povedali, že naliehavé kručanie sa zmení na spokojné mručenie. Tak hurá na to – pečená kačica a jej recept o kúsok nižšie.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 ks kačice
1 čajová lyžička rasce
1 polievková lyžica soli
Postup varenia podľa receptu
Kačicu najprv dôkladne umyte studenou vodou. Osušte a poriadne osolite, jednu tretinu soli nasypte do kačice. Nezabudnite na kmín. Potom kačicu dajte do pekáča, ktorý bude len o málo väčší ako ona sama, a priklopte viečkom.
Na 120 stupňov Celzia pečte 5–6 hodín, aniž by ste sa do pekáča zo zvedavosti pozerali. Nemusíte, kačica tam stále bude. Ak sa vám po uplynutí doby, ktorá je ale približná, bude zdať koža málo prepečená, dajte preč viečko, zvýšte teplotu a kožu poriadne vypečte.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Pečená kačica
Pečená kačica je tradičné slovenské jedlo, často spojené so významnými udalosťami a sviatočnými dňami. Príprava kačice spočíva v správnom nasolení, okmínovaní a následnom pomalom pečení, aby bolo mäso šťavnaté a koža chrumkavá. Typicky sa podáva s knedľami, červeným kapustou a omáčkou z výpeku. Dôležitou súčasťou tohto pokrmu je nielen samotná príprava, ale aj kvalitné suroviny. Pečená kačica je obľúbená po celý rok, ale jej vôňa a chuť obzvlášť poteší v chladnejších mesiacoch. Chutí s pivom či vínom.