Babičkina rajská
![Babičkina rajská](/i/sk/babickina-rajska.jpg)
Rajská omáčka z nakladaných rajčín.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
4 lyžičky tymián
1 pohár naložené paradajky
3 lyžice hladká múka
1 ks paradajkový pretlak
1 ks cibuľa
4 guľôčky celý čierny korenie
4 guľôčky nové korenie
3 lyžice masť
1 pohár smotana na varenie
10 kociek cukor
2 ks bobkový list
podľa chuti soľ
cukor
ocot
Postup varenia podľa receptu
Olúpeme a necháme odkvapkať naložené rajčiny. Nálev z rajčín si ponecháme. Rajčiny môžu byť naložené ako domáce, tak aj kúpené.
Do hlbšieho hrnca si dáme rozohriať sadlo a k nemu pridáme 10 lyžičiek cukru. Miešame tak dlho, kým nám nevznikne karamel. K tomu pridáme rajčiny a pomiešame. Pripravte sa na to, že akonáhle ich pridáte, začnú prskať. Tak hneď priklopte.
Po chvíli varenia pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, tymián, nové korenie, celý čierny korenie a bobkový list. Priklopíme a dusíme, kým sa všetko nezmäkne. Postupne prilievame nálev z rajčín. Potom, čo nám zmäkli rajčiny, vyberieme korenie a všetko rozmixujeme, najlepšie ponorným mixérom. Pridávame pretlak a dochucujeme octom, cukrom a soľou. Keby ste používali sladkokyslý nálev z domácky naložených rajčín, nie je potrebné dochucovať. Vo smotane si rozmíchame trošku múky a ako posledné pridávame do babičkinej rajčinovej omáčky. Podľa potreby prípadne ešte dochutíme.
Podávame s houskovým knedlíkom a mäsom, príp. plnenými paprikami, ako sme zvyknutí.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Babičkina rajská
Babičkina rajská je tradičné slovenské jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Táto lahodná omáčka je pripravovaná z paradajok, cibule a korenia, často obohatená o mäsové guľôčky alebo hovädzie mäso. Vysoká kombinácia chutí a vôní prenáša na tanier spomienky na babičkine hrnce plné lásky a starostlivosti. Podáva sa zvyčajne s knedľou alebo ryžou, čo ju činí ideálnym pokrmom pre rodinné obedy. Babičkina rajská je proste klasikou, ktorá nikdy nesklame.