Bábovka
![Bábovka](/i/sk/babovka.jpg)
Obľúbená bábovka na víkendové popoludnia.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 poháre múka - polohrubá
1 pohár mlieko - polotučné
3 ks celé vajíčka
1 pohár olej - napr. repkový
práškový cukor - na záver
1 sáčok prášok do pečiva
múka - polohrubá
pravé maslo
1 pohár práškový cukor
Postup varenia podľa receptu
Zapneme si rúru.
Do misy si dáme prášok do pečiva. Nasypeme múku. Vyklepáme vajíčka. Osladíme. Zalijeme mliekom. Pridáme olej. Pomocou ručného mixéra premiešame.
Vezmeme si formu na bábovku, napr. silikónovú apod. Kúsok tuku vymastíme. Potom nasypeme trošku múky.
Cesto nalejeme do formy a dáme piecť.
Čas pečenia je zhruba okolo šesťdesiatich minút na 180°C. Kontrolujte a rešpektujte vlastnú rúru. Špajdľou vyskúšajte, či je hotové.
Pripravte si podnos a bábovku vyklopte. Použite cukrenku a môžete podávať.
Dobrú chuť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Bábovka
Bábovka je tradičný český múčnik, ktorý má kruhový tvar s otvorom uprostred. Obvykle sa pečie v typickej forme so žebrovaním, čo vytvára zaujímavý vzor po vyklopení z formy. Existuje mnoho variant báboviek, napríklad mramorová, kde sa striedajú cesto rôznych farieb. Základné prísady zahŕňajú múku, vajcia, cukor, maslo a mlieko. Môže sa doplniť o hrozienka, orechy alebo kúsky čokolády pre obohatenie chuti. Bábovka je obľúbená pre svoju jednoduchú prípravu a schopnosť dlho zostať vláčna. Hodí sa nielen k čaju alebo káve, ale je aj skvelou voľbou pre rodinné oslavy.