Jablkové štrúdle

V nádobe zmiešame múku, prášok do pečiva a štipku soli a urobíme v nej prehlbinu. Do tejto prehlbiny pridáme tvaroh, vajce, cukor a ocot. Na mäkké maslo dáme...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Cesto
400 g hladkej múky
120 g masla
250 g tvarohu v vaničke
1 vajce
50 g cukru
2 lyžice octu
1 kypriaci prášok
Náplň
1,2 kg olúpaných jabĺk
100 g strúhanky
50 g masla
40 g kukuričného škrobu
40 g vanilkového cukru
40 ml rumu
10 ml citrónovej šťavy
1-2 čajové lyžičky škorice
20 g masla a 20 ml rumu na potretie
Postup varenia podľa receptu
V mise zmiešame múku, prášok do pečiva a štipku soli a vytvoríme dôlek. Do neho pridáme tvaroh, vajíčko, cukor a ocot. Mäkké maslo rozdelíme okolo. Rukami spracujeme hladké a pružné cesto, ktoré dáme na hodinu do chladničky.
Na masle opražíme strúhanku do zlatista a potom ju necháme vychladnúť. Jablká nakrájame na tenké plátky a zmiešame ich s opraženou strúhankou, škrobom, škoricou, cukrom, citrónovou šťavou a rumom.
Uvoľnené cesto rozdelíme na dve časti. Každú z nich rozvaľkáme na obdĺžnik, pričom čím tenšie, tým lepšie. Na každý plát rovnomerne nanesieme polovicu náplne. Okraje zložíme dovnútra, aby náplň nevytiekla. Potom štrúdl stočíme a opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečieme asi 40 minút na 180°C. Po upečení potrieme povrch roztopeným maslom zmiešaným s rumom. Necháme vychladnúť a posypeme cukrom. Najlepšie sa podáva so zmrzlinou, osobne mám rada kombináciu s vlašskými orechmi.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Jablkové štrúdle
Jablkové štrúdle sú výnimočný dezert, ktorý pochádza z tradičnej stredoeurópskej kuchyne. Tento lahodný koláč je pripravený z tenkého cesta, ktoré je plnené nastrúhanými jablkami, škoricou a cukrom. Štrúdle sa často podávajú teplé, posypané práškovým cukrom, a skvele sa hodia k šálke kávy alebo čaju. Je to obľúbený pokrm, ktorý je známy svojou chuťou a vôňou a často sa pripravuje na rodinné oslavy a sviatočné príležitosti. Jablkové štrúdle sú naozaj symbolom domácej pohody a kulinárskeho umenia.