Maslový croissant s čokoládou

Zmiešame múku, droždie, cukor, soľ a mlieko a vytvoríme cesto. Postupne pridáme maslo. Hotové cesto zabalíme do fólie a uložíme na 1 hodinu do chladničky.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Na cesto
3 šálky (375 g) hladkej múky (plus navyše na posypanie dosky)
1 PL (9 g) instantného droždia
1/4 šálky (50 g) cukru
1,25 KL (7 g) soli
1,25 šálky (300 ml) studeného plnotučného mlieka
2 PL (28 g) masla (nakrájaného na kusky)
Maslová náplň
1,5 šálky (340 g) studeného masla (nakrájaného na 3 cm kusky)
2 PL (16 g) hladkej múky
Na dokončenie
225 g horkej čokolády (jemne nasekané)
1 rozšľahané vajce (na potretie croissantov)
Postup varenia podľa receptu
Z múky, droždia, cukru, soli a mlieka pripravíme cesto, do ktorého postupne pridáme aj maslo.
Cesto zabalíme do plastovej fólie a dáme ho na hodinu chladiť do chladničky.
Medzitým pripravíme maslovú zmes.
Maslo položíme na pracovnú plochu a posypeme múkou.
Maslo škrabkou zmiešame s múkou, aby bol vzniknutý mix hladký.
Maslo rozvaľkáme do tvaru štvorca o strane 15 cm, zabalíme do plastovej fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.
Cesto vyvaľkáme do štvorca o rozmeroch 30x30 cm a naň šikmo umiestnime maslový štvorec.
Cesto zakryjeme maslom a vyvaľkáme ho na približne štvorec o rozmeroch 35x35 cm, kým nie je maslo rovnomerne rozvaľkané.
Cesto prehneme trikrát a potom ho zrolujeme.
Zabalíme to do fólie a uložíme do chladničky na približne dve hodiny, aby to vychladlo.
Za dve hodiny cesto znovu vyvaľkáme, znova preložíme a opäť uložíme do chladničky na ďalšie dve hodiny.
Cesto rozvaľkáme na štvorec o strane 50 cm a potom ho rozrežeme na štyri menšie štvorce.
Každý malý štvorec rozdelíme na 3 malé obdĺžniky, čo nám dohromady dá 12 obdĺžnikov.
Do stredu každého obdĺžnika vložíme približne 1 polievkovú lyžicu nastruhanej čokolády a zabalíme to.
Na plech pokrytý papierom na pečenie umiestnime spojom nadol.
Prikryjeme ich utierkou a necháme ich odpočívať približne 45 až 60 minút.
Rúru nastavíme na 200°C a croissanty potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme približne 18 až 22 minút.
Pred servírovaním ich necháme zhruba 20 minút odstáť, aby vychladli.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Maslový croissant s čokoládou
Maslový croissant s čokoládou je delikátne pečivo, ktoré spája nadýchanú a maslovú štruktúru croissantu s jemnou, rozpustenou čokoládou vo vnútri. Tento lahodný dezert s chrumkavou kôrkou a vláčným cestom je ideálnym spoločníkom k rannej káve alebo poobednej relaxácii. Čokoládová náplň dodáva sladkú chuť, ktorá je vyvážená s ľahkosťou pečiva. Croissant s čokoládou je obľúbenou pochúťkou mnohých gurmánov a je obvykle k dispozícii v cukrárňach a bistroch po celom svete.