Maslový croissant s čokoládou

Maslový croissant s čokoládou
Doba prípravy: 320 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 12

Zmiešame múku, droždie, cukor, soľ a mlieko a vytvoríme cesto. Postupne pridáme maslo. Hotové cesto zabalíme do fólie a uložíme na 1 hodinu do chladničky.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

Na cesto
3 šálky (375 g) hladkej múky (plus navyše na posypanie dosky)
1 PL (9 g) instantného droždia
1/4 šálky (50 g) cukru
1,25 KL (7 g) soli
1,25 šálky (300 ml) studeného plnotučného mlieka
2 PL (28 g) masla (nakrájaného na kusky)

Maslová náplň
1,5 šálky (340 g) studeného masla (nakrájaného na 3 cm kusky)
2 PL (16 g) hladkej múky

Na dokončenie
225 g horkej čokolády (jemne nasekané)
1 rozšľahané vajce (na potretie croissantov)

Postup varenia podľa receptu

Z múky, droždia, cukru, soli a mlieka pripravíme cesto, do ktorého postupne pridáme aj maslo.

Cesto zabalíme do plastovej fólie a dáme ho na hodinu chladiť do chladničky.

Medzitým pripravíme maslovú zmes.

Maslo položíme na pracovnú plochu a posypeme múkou.

Maslo škrabkou zmiešame s múkou, aby bol vzniknutý mix hladký.

Maslo rozvaľkáme do tvaru štvorca o strane 15 cm, zabalíme do plastovej fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.

Cesto vyvaľkáme do štvorca o rozmeroch 30x30 cm a naň šikmo umiestnime maslový štvorec.

Cesto zakryjeme maslom a vyvaľkáme ho na približne štvorec o rozmeroch 35x35 cm, kým nie je maslo rovnomerne rozvaľkané.

Cesto prehneme trikrát a potom ho zrolujeme.

Zabalíme to do fólie a uložíme do chladničky na približne dve hodiny, aby to vychladlo.

Za dve hodiny cesto znovu vyvaľkáme, znova preložíme a opäť uložíme do chladničky na ďalšie dve hodiny.

Cesto rozvaľkáme na štvorec o strane 50 cm a potom ho rozrežeme na štyri menšie štvorce.

Každý malý štvorec rozdelíme na 3 malé obdĺžniky, čo nám dohromady dá 12 obdĺžnikov.

Do stredu každého obdĺžnika vložíme približne 1 polievkovú lyžicu nastruhanej čokolády a zabalíme to.

Na plech pokrytý papierom na pečenie umiestnime spojom nadol.

Prikryjeme ich utierkou a necháme ich odpočívať približne 45 až 60 minút.

Rúru nastavíme na 200°C a croissanty potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Pečieme približne 18 až 22 minút.

Pred servírovaním ich necháme zhruba 20 minút odstáť, aby vychladli.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Maslový croissant s čokoládou

Maslový croissant s čokoládou je delikátne pečivo, ktoré spája nadýchanú a maslovú štruktúru croissantu s jemnou, rozpustenou čokoládou vo vnútri. Tento lahodný dezert s chrumkavou kôrkou a vláčným cestom je ideálnym spoločníkom k rannej káve alebo poobednej relaxácii. Čokoládová náplň dodáva sladkú chuť, ktorá je vyvážená s ľahkosťou pečiva. Croissant s čokoládou je obľúbenou pochúťkou mnohých gurmánov a je obvykle k dispozícii v cukrárňach a bistroch po celom svete.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 3.8/5 (28 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Cukrárenské výrobky
Tag: občerstvenie, sviatočné / nedeľné, bežný deň, pre začiatočníkov, pre deti, pečenie, múčniky, hrnčekové, sladké, stredne náročný, kysnutie, raňajky, kysnuté, francúzska

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Maslový croissant s čokoládou.

Pridať komentár