Jemný jablkový koláč s vanilkovým krémom

Všetky ingrediencie na krém zmiešame a pridáme jedno nakrájané jablko na drobno (zbavené jadier, šupku ponecháme). Listové cesto rozvaľkáme na tenko a...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
listové cesto
4 väčšie jablká (pevné a zrelé)
1 čajová lyžička škorice
1 čajová lyžička tmavého trstinového cukru
Na krém
200 ml kyslej smotany
2 vajcia
2 polievkové lyžice javorového sirupu (môže sa vynechať)
1 polievková lyžica tmavého trstinového cukru
1 polievková lyžica vanilkovej esencie
Postup varenia podľa receptu
Všetky ingrediencie na krém zmiešame a pridáme jedno jemne nakrájané jablko (odstránime jadierka, šupku ponecháme).
Cesto rozvaľkáme na tenko a prenesieme do koláčovej formy o priemere 21 cm. Povrch niekoľkokrát prepichneme vidličkou. Okraje urovnáme a ak chceme, môžeme ich ozdobiť. Ja som pomocou vykrajovačiek na cukrovinky vytvorila malé kosoštvorce, ktoré som potrela vajíčkom a rovnomerne rozmiestnila po obvode koláča.
Na cesto vylejeme pripravený vanilkový krém.
Z umytých a osušených jabĺk pomocou škrabky na ovocie alebo zemiaky vytvoríme prúžky ľubovoľnej dĺžky. Tieto prúžky stočíme do tvaru ruže a pokryjeme nimi celý povrch koláča. Môžeme stočiť aj niekoľko prúžkov naraz podľa vlastnej fantázie. Jablká nelúpeme, pretože šupka pridáva koláču na farebnosti.
Na záver koláč opatrne posypeme škoricou a cukrom a pečieme pri 180 stupňoch (s horným a dolným ohrevom) asi 40 až 50 minút.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Jemný jablkový koláč s vanilkovým krémom
Jemný jablkový koláč s vanilkovým krémom je lahodný dezert, ktorý poteší každého milovníka sladkého. Krehké cesto je plnené šťavnatými jablkami, ktoré dodávajú koláču sviežosť a osvieženie. Vanilkový krém, jemný a krémový, perfektne doplňuje chuť jabĺk a vytvára tak dokonalú harmóniu. Tento koláč sa skvele hodí k káve alebo čaju, či už pri rodinných oslavách, alebo ako sladké potešenie po náročnom dni. Každý kúsok je vítaným pôžitkom pre chuťové poháriky.