Panna cotta
![Panna cotta](/i/sk/panna-cotta.jpg)
Smetanový taliansky zákusok.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 ml šľahačková smotana
100 ml mlieko
2 plátky želatína
200 g cukor
1 ks vanilkový struk
na ozdobu mäta
ovocie na ozdobu
Postup varenia podľa receptu
V jednom hrnci, na miernom ohni si rozpustíme želatínu v mlieku, tak aby sa nám nevarilo. Do druhého si nalijeme šľahačku. Vedľa si otvoríme vanilkový struk, vnútro vyškrabeme a zmiešame s cukrom. Takto pridáme do kastrólika so šľahačkou a za stáleho šľahania privedieme k varu. Potom čo sme priviedli smotanu k varu, stiahneme teplotu a šľaháme do doby, kým smotana začne hustnúť.
K tomu pridáme želatínu a opäť prošľaháme. V túto chvíľu už nevaříme.
Hmotu takto vlejeme do vopred pripravených formičiek a dáme do chladničky na minimálne 3 hodiny.
Potom vyklopíme na tanier, zdobíme ovocím a snítkou mäty.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Panna cotta
Panna cotta je tradičný taliansky dezert, ktorý sa skladá z varenej smotany, cukru a želatíny. Jeho názov doslovne znamená "varená smotana". Tento jemný a krémový dezert sa často podáva s ovocnými omáčkami alebo karamelovou polevou, čo mu dodáva osviežujúcu chuť. Panna cotta je obľúbená pre svoju jednoduchú prípravu a variabilitu; možno ju ochutiť rôznymi prísadami, ako sú vanilka, káva alebo citrusy. Je ideálnym dezertom pre rôzne príležitosti, od rodinných osláv po romantické večere.