Baklava
![Baklava](/i/sk/baklava.jpg)
Na prípravu Baklavy budeme potrebovať phyllo cesto. Je tu vrstvené mletými orechmi a polievané sladkým sirupom. Vôňa baklavy vám spôsobí omamný pocit vzrušenia. A aj keď má Baklava svoje korene až v 11. storočí, dodnes je najobľúbenejším dezertom všetkých Grékov.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
5 šálkov mandlí
4 hrnky cukru
strúhanka
1 lyžica mletej škorice
phyllo cesto
citrónová šťava
soľ
maslo
Postup varenia podľa receptu
Mandle, cukor a dve lyžice strúhanky spojíme v jednu zmes. Pridáme škoricu a citrónovú šťavu. Phyllo rozprestrieme na plech a potrieme zmäknutým maslom. Posypeme vrstvou cukrovej zmesi a opäť priklopíme plátom cesta. Pečieme cca 35 minút na 280 stupňoch.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Baklava
Baklava je tradičná sladká pochúťka pochádzajúca z Blízkeho východu a oblastí Balkánu. Táto delikatesa je zložená z tenkých vrstiev cesta filo, ktoré sú prekladané zmesou orechov a zaliate sladkým sirupom z cukru alebo medu. Každá vrstva filo cesta je starostlivo potretá rozpusteným maslom, čo zabezpečuje jej krehkosť a jemnosť. Existuje mnoho variantov baklavy v závislosti na regióne, vrátane použitia rôznych druhov orechov, ako sú vlašské orechy, pistácie alebo mandle. Baklava je často podávaná pri slávnostných príležitostiach a je obľúbená pre svoju bohatú chuť a vôňu.