Baklava

Baklava
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Na prípravu Baklavy budeme potrebovať phyllo cesto. Je tu vrstvené mletými orechmi a polievané sladkým sirupom. Vôňa baklavy vám spôsobí omamný pocit vzrušenia. A aj keď má Baklava svoje korene až v 11. storočí, dodnes je najobľúbenejším dezertom všetkých Grékov.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

5 šálkov mandlí
4 hrnky cukru
strúhanka
1 lyžica mletej škorice
phyllo cesto
citrónová šťava
soľ
maslo

Postup varenia podľa receptu

Mandle, cukor a dve lyžice strúhanky spojíme v jednu zmes. Pridáme škoricu a citrónovú šťavu. Phyllo rozprestrieme na plech a potrieme zmäknutým maslom. Posypeme vrstvou cukrovej zmesi a opäť priklopíme plátom cesta. Pečieme cca 35 minút na 280 stupňoch.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Baklava

Baklava je tradičná sladká pochúťka pochádzajúca z Blízkeho východu a oblastí Balkánu. Táto delikatesa je zložená z tenkých vrstiev cesta filo, ktoré sú prekladané zmesou orechov a zaliate sladkým sirupom z cukru alebo medu. Každá vrstva filo cesta je starostlivo potretá rozpusteným maslom, čo zabezpečuje jej krehkosť a jemnosť. Existuje mnoho variantov baklavy v závislosti na regióne, vrátane použitia rôznych druhov orechov, ako sú vlašské orechy, pistácie alebo mandle. Baklava je často podávaná pri slávnostných príležitostiach a je obľúbená pre svoju bohatú chuť a vôňu.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.4/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Dezerty, Grécky
Štítky:

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Baklava.

Pridať komentár