Lívance z kynutého cesta
![Lívance z kynutého cesta](/i/sk/livance-z-kynuteho-cesta.jpg)
Do väčšieho hrnca nalejeme mlieko, ktoré krátko zahrejeme, aby sme ho potom mohli trochu odobrať do šálky. V nej potom k mlieku pridáme droždie a trošku cukru a vytvoríme kvások.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
na potretie džem
podľa potreby ovocie
šľahačka
tuk na vyprážanie
tvaroh
cesto 1 l mlieko
2 ks vajcia
700 g poloholú múku
1/2 kocky kvasnice
1 g soľ
2 polievkové lyžice maslo
2 polievkové lyžice cukor
Postup varenia podľa receptu
K mlieku v hrnci pridáme vajce, maslo, cukor a štipku soli. Všetko metličkou vyšľaháme. Postupne vmiešavame múku, po nej kvások a metličkou vymixujeme. To robíme tak dlho, pokým cesto nie je hladké. Takto vymiešané cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste, kým cesto nebude raz toľko.
Vymastíme panvicu kúskom tuku a lievance jeden po druhom upečieme.
Hotové lievance natierame marmeládou. Môžeme ich ozdobiť šľahačkou a kúskami ovocia.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Lívance z kynutého cesta
Palacinky z kysnutého cesta sú obľúbeným jedlom českej a slovenskej kuchyne. Táto lahôdka sa vyrába z ľahkého kysnutého cesta, ktoré sa nechá vykysnúť, aby bolo nadýchané a jemné. Palacinky sa zvyčajne smažia na panvici dozlatista a podávajú sa s rôznymi prílohami, ako je džem, tvaroh alebo čerstvé ovocie. Sú skvelou voľbou na raňajky alebo ako dezert a potešia ako dospelých, tak deti. Ich príprava je jednoduchá a rýchla, čo z nich robí obľúbené jedlo v mnohých domácnostiach.