Vianočná tvarohová štola s tofu bez lepku, mlieka a vajec

I tí, ktorí sa musia alebo chcú vyhnúť lepku, si môžu aj napriek tomu dopriať slávnostnú štolou. Upečte si túto tradičnú vianočnú delikatesu s pomocou…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
300 g univerzálnej bezlepkovej múky (Doves Farm samokypřiacej)
80 g cukru
1 kypriaci prášok do pečiva (+1 čajová lyžička navyše, ak nepoužijete samokypřiacu múku)
1 lyžica psyllia
citrónová a pomarančová kôra
1 hrst rozín
1 hrst kandovaného ovocia (čerešne)
1 hrst mandlí
200 g jemného tofu
40 g oleja
voda podľa potreby
Na dozdobenie
bezmliečny tuk (Stella, Alsan)
rum
cukor práškový
Postup varenia podľa receptu
Psyllium nasypeme do hrnčeka, zalejeme vodou a necháme ho nabobtnat. Vodu pridávame postupne podľa potreby, bobtnanie trvá zhruba desať minút a malo by vzniknúť gélovitej konzistencie podobnej vaječnému bielku.
Tofu dôkladne rozmixujeme alebo rozmačkáme vidličkou, kým nedosiahneme hladkej konzistencie podobnej jemnému tvarohu. Ideálne je použiť hodvábne tofu, ale obyčajné zo supermarketu tiež poslúži.
Múku zmiešame s cukrom, práškom do pečiva a nastrúhanou citrusovou kôrou. Pridáme namočené psyllium, rozmačkané tofu a olej. Ak je to nutné, pridáme vodu a vymiesime cesto, ktoré by malo byť tak husté, aby sa dalo tvarovať. Na záver do cesta vmiešame hrozienka, kandované ovocie a nasekané mandle.
Plech vyložíme papierom na pečenie a vytvoríme na ňom štolu. Ideálne by sme mali cesto vyvaľkať a preložiť, ale u bezlepkového cesta stačí, keď ho prenesieme lyžicou a upravíme tak, aby vyzeralo ako prekladaná štola, teda aby mala na jednej strane vyššiu a na druhej nižšiu časť. Môžeme samozrejme zvoliť akýkoľvek iný tvar podľa vlastného uváženia.
Plech dáme do rúry predhriatej na 160 °C, kde máme tiež hrnček s vodou, a pečieme približne 30-40 minút (časy sa môžu líšiť podľa rúry, skúšame prepečenie špajlou). Akonáhle je štola upečená, okamžite ju presunieme na kuchynskú mriežku, aby sa neparila a nesnížila.
Horúcu ju potrieme roztopeným rastlinným tukom zmiešaným s rumom a bohato posypeme práškovým cukrom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Vianočná tvarohová štola s tofu bez lepku, mlieka a vajec
Vianočná tvarohová štóla s tofu je lahodným bezlepkovým dezertom, ideálnym pre všetkých, ktorí sa vyhýbajú lepku, mlieku a vajciam. Táto varianta tradičného vianočného pečiva využíva jemné tofu ako základnú ingredienciu, ktoré dodáva štole krémovosť a výživnú hodnotu. Kombinácia sušeného ovocia, orechov a prírodného korenia vytvára harmonickú chuť, ktorá poteší každého. Upečte si túto zdravú štolu a osviežte svoje vianočné stoly chuťou bez kompromisov!