Šatôčky s jablkovou náplňou

Po vydatnom obede je fajn si dať niečo sladké. Kysnuté šatôčky s jablkovou náplňou voňajúce škoricou budú ideálnou voľbou.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Na cesto
300 g hladkej múky
125 ml mlieka
200 g masla (alebo Hery)
2 žĺtky
20 g kvasníc
2 lyžičky cukru
1 štipka soli
Jablková náplň
5 väčších jabĺk
1 plátok masla
1 celá škorica
mletá škorica (podľa chuti)
cukor (podľa chuti)
vajce na potretie
Postup varenia podľa receptu
Olúpeme jablká a nahrubo ich nastrúhame.
Na panvici rozpustíme maslo. Pridáme nakrájané jablká, celú škoricu a cukor zmiešaný s mletou škoricou podľa chuti. Všetko spoločne dusíme, kým jablká nezmäknú a zmes nezhustne. Potom vyberieme celú škoricu a necháme vychladnúť.
Z uvedených ingrediencií vytvoríme cesto, ktoré nebudeme nechávať kysnúť. Ak by s daným množstvom múky zostalo lepkavé, pridáme múku, kým nedospejeme k hladkému a dobre spracovateľnému cestu.
Po príprave cesta ho okamžite rozvaľkáme a vykrajujeme štvorce, na ktoré dávame jablkovú náplň a spájame ich do šátečkov.
Pred pečením potrieme šátečky rozšľahaným vajcom a necháme ich odpočívať ešte pol hodiny.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Šatôčky s jablkovou náplňou
Taštičky s jablkovou náplňou sú obľúbeným dezertom českej kuchyne. Táto lahodná pochúťka sa skladá z krehkého cesta, ktoré obaluje voňavú a sladkú jablkovú náplň, často obohatenú o škoricu a hrozienka. Taštičky sa zvyčajne pečú do zlatista, čo im dodáva lákavú farbu a chrumkavú textúru. Sú ideálne ako desiata alebo dezert k popoludňajšiemu čaju. Každý kúsok sa rozpúšťa v ústach a vyvoláva spomienky na domáce pečenie a vôňu jabĺk zo záhrady.