Linecký koláč

Dva slabé pláty krehkého cesta s chutnou náplňou z tvarohu a džemu, najlepšie s pikantne osviežujúcou príchuťou. Nie je potrebné príliš veľa úsilia a už…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Cesto
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
2 vajcia
250 g Hery (alebo masla)
1 prášok do pečiva
2 lyžice mlieka (podľa potreby)
Náplň
ríbezľová marmeláda
750 g mäkkého tvarohu
200 ml mlieka
1 sáčok vanilkového pudingu (alebo 4 lyžice kukuričného škrobu)
1 vanilkový cukor
60 g cukru (3 lyžice)
1 vajce
Ďalej
tuk na vymazanie plechu
hrubá múka na vysypanie
práškový cukor na povrch
Postup varenia podľa receptu
Plech potrieme tukom a posypeme hrubou múkou.
Múku zmiešame s kypriacim práškom, pridáme nakrájaný pevnú masu, mlieko a vajce a vytvoríme cesto. Práca s cestom je jednoduchá, je pekne hladké a pružné.
Na zmes zmiešame tvaroh s mliekom, škrobom, vajcom a oboma druhmi cukru.
Cesto rozdelíme na dve časti. Každú z nich vyvaľkáme do veľkosti plechu a jednu prenesieme na pripravený plech.
Na cesto nanesieme ríbezľovú marmeládu a potom ju pokryjeme pripravenou tvarohovou náplňou.
Rozvaľkáme ďalší plát cesta a prikryjeme ním tvarohovú náplň.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C, až bude mať zlatú farbu, približne 30 minút.
Keď koláč vychladne, posypeme ho práškovým cukrom a nakrájame na kusy.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Linecký koláč
Linecký koláč, známy tiež ako linecké cesto, je tradičný český dezert, ktorý sa vyrába z jemného maslového cesta. Cesto je obohatené o mleté orechy, čo mu dodáva charakteristickú chuť. Koláč je typicky plnený ovocným džemom, najčastejšie maliny alebo marhuľovým, a jeho vrch je zdobený mriežkou z cesta. Tento sladký pokrm sa často pripravuje na Vianoce, ale je obľúbený po celý rok ako lahodný dezert k čaju alebo káve.