Kokosový koláč s mangovým krémom

Na plech s pečiacim papierom nasypeme kokos a vložíme do predhriatej rúry na 180°C približne na 5 minút. Počas pečenia raz kokos premiešame.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Cesto
-50 g strúhaného kokosu
-100 g hladkej múky
-100 g studeného masla
-40 g práškového cukru
-1/4 čajovej lyžičky soli
Krém
-1 čajová lyžička práškovej želatíny
-1 zrelé mango
-40 g cukru
-3 lyžice citrónovej šťavy
-4 žĺtky
-60 g studeného masla
-drobné ovocie na ozdobenie (nemusí byť)
Postup varenia podľa receptu
Na plech s pečiacim papierom rozprestreme kokos a dáme ho do predhriatej rúry na 180°C približne na 5 minút. Počas pečenia kokos raz premiešame, aby sa rovnomerne opražil. Akonáhle získa zlatistú farbu, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
Z vychladeného kokosu, preosiatej múky, studeného masla nakrájaného na kocky, cukru a soli vytvoríme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme pol hodiny odpočívať v chladničke.
Vymastíme maslom formu o priemere 23 centimetrov, ideálne s odnímateľným dnom.
Ochladené cesto rozvaľkáme medzi dvoma kusmi potravinárskej fólie na veľkosť plechu a vyložíme ním vymastený plech. Cesto, ktoré presahuje okraje plechu, orezáme a zo zvyšných kúskov vytvoríme sušienky, ktoré upečieme spolu s koláčom.
Na cesto dáme pečiaci papier a zaťažíme ho strukovinami, aby sa pri pečení nezdvihlo a nesklzlo z bokov formy. Takto pripravenú formu s cestom vložíme do predhriatej rúry na 180°C na 10-15 minút. Potom odstránime papier so strukovinami a koláč dopiecť do zlatista. Po upečení ho necháme úplne vychladnúť.
Želatínu ponoríme do jednej lyžice studenej vody.
Oddelíme žĺtky od bielkov.
Tvrdé maslo nakrájame na drobné kúsky a znovu ho vložíme do chladničky.
Mango olúpeme, vyberieme kôstku a nakrájame na kúsky. K mango pridáme cukor a citrónovú šťavu a následne rozmixujeme tyčovým mixérom. Potom vmiešame žĺtky a opäť všetko rozmixujeme. Hotovú zmes precedíme cez jemné sitko.
Nádobu s prepasírovanou zmesou umiestnime do hrnca s horúcou vodou, pričom dno nádoby nesmie byť ponorené vo vode.
Nepretržite miešame a zahriávame nad parou, pričom teplota zmesi by nemala presiahnuť 80°C. K teplej mango zmesi potom pridáme nabobtnanú želatínu.
Šľaháme, kým sa želatína úplne nerozpustí. Tento proces zaberie 10 až 15 minút.
Následne odstavíme mango zmes z tepla a do teplého postupne vmiešavame maslo, po malých kúskoch. Rozhodne nedávame celé maslo naraz.
Hotový krém necháme trošku vychladnúť a následne ho presunieme na ochladený kokosový základ.
Až krém úplne vychladne, uložíme koláč do chladničky, kde ho necháme stuhnúť do nasledujúceho dňa.
Na druhý deň môžeme koláč ozdobiť malým ovocím a servírovať.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kokosový koláč s mangovým krémom
Kokosový koláč s mangovým krémom je neodolateľnou pochúťkou, ktorá prenáša chuť tropov na váš stôl. Základ koláča je jemný a nadýchaný, presýtený tónmi kokosového mlieka a strúhaného kokosu. Na ňom sa nachádza bohatý mangový krém, ktorý je osviežujúci a sladký, perfektne dopĺňajúci kokosovú chuť. Tento dezert je ideálny pre letné oslavy alebo ako sladká bodka po večeri. Vyskúšajte tento recept a užite si exotickú kombináciu chutí, ktorá poteší vaše zmysly.