Kokosový koláč s mangovým krémom

Kokosový koláč s mangovým krémom
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Na plech s pečiacim papierom nasypeme kokos a vložíme do predhriatej rúry na 180°C približne na 5 minút. Počas pečenia raz kokos premiešame.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

Cesto
-50 g strúhaného kokosu
-100 g hladkej múky
-100 g studeného masla
-40 g práškového cukru
-1/4 čajovej lyžičky soli

Krém
-1 čajová lyžička práškovej želatíny
-1 zrelé mango
-40 g cukru
-3 lyžice citrónovej šťavy
-4 žĺtky
-60 g studeného masla

-drobné ovocie na ozdobenie (nemusí byť)

Postup varenia podľa receptu

Na plech s pečiacim papierom rozprestreme kokos a dáme ho do predhriatej rúry na 180°C približne na 5 minút. Počas pečenia kokos raz premiešame, aby sa rovnomerne opražil. Akonáhle získa zlatistú farbu, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.

Z vychladeného kokosu, preosiatej múky, studeného masla nakrájaného na kocky, cukru a soli vytvoríme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme pol hodiny odpočívať v chladničke.

Vymastíme maslom formu o priemere 23 centimetrov, ideálne s odnímateľným dnom.

Ochladené cesto rozvaľkáme medzi dvoma kusmi potravinárskej fólie na veľkosť plechu a vyložíme ním vymastený plech. Cesto, ktoré presahuje okraje plechu, orezáme a zo zvyšných kúskov vytvoríme sušienky, ktoré upečieme spolu s koláčom.

Na cesto dáme pečiaci papier a zaťažíme ho strukovinami, aby sa pri pečení nezdvihlo a nesklzlo z bokov formy. Takto pripravenú formu s cestom vložíme do predhriatej rúry na 180°C na 10-15 minút. Potom odstránime papier so strukovinami a koláč dopiecť do zlatista. Po upečení ho necháme úplne vychladnúť.

Želatínu ponoríme do jednej lyžice studenej vody.

Oddelíme žĺtky od bielkov.

Tvrdé maslo nakrájame na drobné kúsky a znovu ho vložíme do chladničky.

Mango olúpeme, vyberieme kôstku a nakrájame na kúsky. K mango pridáme cukor a citrónovú šťavu a následne rozmixujeme tyčovým mixérom. Potom vmiešame žĺtky a opäť všetko rozmixujeme. Hotovú zmes precedíme cez jemné sitko.

Nádobu s prepasírovanou zmesou umiestnime do hrnca s horúcou vodou, pričom dno nádoby nesmie byť ponorené vo vode.

Nepretržite miešame a zahriávame nad parou, pričom teplota zmesi by nemala presiahnuť 80°C. K teplej mango zmesi potom pridáme nabobtnanú želatínu.

Šľaháme, kým sa želatína úplne nerozpustí. Tento proces zaberie 10 až 15 minút.

Následne odstavíme mango zmes z tepla a do teplého postupne vmiešavame maslo, po malých kúskoch. Rozhodne nedávame celé maslo naraz.

Hotový krém necháme trošku vychladnúť a následne ho presunieme na ochladený kokosový základ.

Až krém úplne vychladne, uložíme koláč do chladničky, kde ho necháme stuhnúť do nasledujúceho dňa.

Na druhý deň môžeme koláč ozdobiť malým ovocím a servírovať.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Kokosový koláč s mangovým krémom

Kokosový koláč s mangovým krémom je neodolateľnou pochúťkou, ktorá prenáša chuť tropov na váš stôl. Základ koláča je jemný a nadýchaný, presýtený tónmi kokosového mlieka a strúhaného kokosu. Na ňom sa nachádza bohatý mangový krém, ktorý je osviežujúci a sladký, perfektne dopĺňajúci kokosovú chuť. Tento dezert je ideálny pre letné oslavy alebo ako sladká bodka po večeri. Vyskúšajte tento recept a užite si exotickú kombináciu chutí, ktorá poteší vaše zmysly.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.8/5 (41 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Cukrárenské výrobky
Tag: ovocie, sviatočné / nedeľné, česká, pečenie, múčniky, rezy, sladké, exotické ovocie, večierky a oslavy, stredne náročný, citrusy

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Kokosový koláč s mangovým krémom.

Pridať komentár