Bavorské vdolky

Bavorské vdolky
Doba prípravy: 120 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 1

Bavorská pagáč. Pokrm, ktorý nám v detstve pomáhal vyrovnať sa so školskými jedálňami. Majú širokú obľubu naprieč rôznymi generáciami. Vyskúšajte ich pripraviť podľa tohto…

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

Cesto
200 g hladkej múky (podľa potreby)
200 g polohrubej múky (podľa potreby)
25 g čerstvého kvasnice
40 g kryštálového cukru
250 ml mlieka
30 g masla
2 vajcia
1 štipka soli
4 polievkové lyžice rumu
olej na vyprážanie
Na povrch
povidla
500 g tvarohu z vaničky
3-4 vanilkové cukry

Postup varenia podľa receptu

Do misy robota preosejeme hladkú a polohrubú múku. Uprostred múky vytvoríme dôlek, do ktorého rozdrobeníme droždie. Droždie posypeme štipkou cukru, nalejeme trochu vlažného mlieka a zakryjeme múkou. Misu zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, čo trvá približne 15 minút.

Po vykysnutí kvásku do misy pridáme soľ, zvyšný cukor, rozpustené maslo, zvyšok vlažného mlieka, vajce a rum, a pomocou robota spracujeme cesto. Ak je cesto príliš riedke, pridáme ešte trochu múky a vypracujeme hladké cesto, ktoré na záver posypeme múkou. Misu zakryjeme utierkou a necháme cesto kysnúť asi 30 minút na teplom mieste.

Vykysnuté cesto prenesieme na pomúčený pracovný stôl a znova ho spracujeme. Potom ho rozvaľkáme na plát hrubý približne 2 cm a vykrajujeme kolieska. Tie necháme kysnúť ďalších 10 minút a z jednej strany do nich urobíme dôlek.

Vdolky smažíme v horúcom oleji v hrnci, kým nie sú z oboch strán zlatisté. Najprv ich umiestnime do oleja dierkou dole a potom ich otočíme. Po usmažení ich necháme odkvapkať na utierke.

Tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom pomocou ručného šľahača.

Vdolky ozdobíme povidlami a ochuteným tvarohom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Bavorské vdolky

Bavorské vdolky, známe tiež ako "Bayerische Dampfnudeln", sú lahodné kysnuté knedlíky pochádzajúce z Bavorska. Tento tradičný pokrm je vyrobený z múky, cukru, kvasníc a mlieka, ktoré vytvárajú mäkké a nadýchané cesto. Bavorské vdolky sa zvyčajne podávajú teplé, často s vanilkovým pudingom alebo ovocnou omáčkou. Ich jedinečná chuť a textura robia z tejto pochúťky obľúbenú voľbu na rôznych oslavách a rodinných stretnutiach. Vďaka svojej folklórnej tradícii sa stali symbolickou súčasťou bavorskej kuchyne.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 5.0/5 (59 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Cukrárenské výrobky
Tag: obed, ľahké, sviatočné / nedeľné, bežný deň, česká, ľahký, múčniky, sladké, vyprážanie, sladké jedlá, kysnutie, kysnuté, vyprážané, fašiangy, vdolky

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Bavorské vdolky.

Pridať komentár