Bavorské vdolky

Bavorská pagáč. Pokrm, ktorý nám v detstve pomáhal vyrovnať sa so školskými jedálňami. Majú širokú obľubu naprieč rôznymi generáciami. Vyskúšajte ich pripraviť podľa tohto…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Cesto
200 g hladkej múky (podľa potreby)
200 g polohrubej múky (podľa potreby)
25 g čerstvého kvasnice
40 g kryštálového cukru
250 ml mlieka
30 g masla
2 vajcia
1 štipka soli
4 polievkové lyžice rumu
olej na vyprážanie
Na povrch
povidla
500 g tvarohu z vaničky
3-4 vanilkové cukry
Postup varenia podľa receptu
Do misy robota preosejeme hladkú a polohrubú múku. Uprostred múky vytvoríme dôlek, do ktorého rozdrobeníme droždie. Droždie posypeme štipkou cukru, nalejeme trochu vlažného mlieka a zakryjeme múkou. Misu zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, čo trvá približne 15 minút.
Po vykysnutí kvásku do misy pridáme soľ, zvyšný cukor, rozpustené maslo, zvyšok vlažného mlieka, vajce a rum, a pomocou robota spracujeme cesto. Ak je cesto príliš riedke, pridáme ešte trochu múky a vypracujeme hladké cesto, ktoré na záver posypeme múkou. Misu zakryjeme utierkou a necháme cesto kysnúť asi 30 minút na teplom mieste.
Vykysnuté cesto prenesieme na pomúčený pracovný stôl a znova ho spracujeme. Potom ho rozvaľkáme na plát hrubý približne 2 cm a vykrajujeme kolieska. Tie necháme kysnúť ďalších 10 minút a z jednej strany do nich urobíme dôlek.
Vdolky smažíme v horúcom oleji v hrnci, kým nie sú z oboch strán zlatisté. Najprv ich umiestnime do oleja dierkou dole a potom ich otočíme. Po usmažení ich necháme odkvapkať na utierke.
Tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom pomocou ručného šľahača.
Vdolky ozdobíme povidlami a ochuteným tvarohom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Bavorské vdolky
Bavorské vdolky, známe tiež ako "Bayerische Dampfnudeln", sú lahodné kysnuté knedlíky pochádzajúce z Bavorska. Tento tradičný pokrm je vyrobený z múky, cukru, kvasníc a mlieka, ktoré vytvárajú mäkké a nadýchané cesto. Bavorské vdolky sa zvyčajne podávajú teplé, často s vanilkovým pudingom alebo ovocnou omáčkou. Ich jedinečná chuť a textura robia z tejto pochúťky obľúbenú voľbu na rôznych oslavách a rodinných stretnutiach. Vďaka svojej folklórnej tradícii sa stali symbolickou súčasťou bavorskej kuchyne.