Cícer
![Cícer](/i/sk/cicer.jpg)
Máte radi cícer? Poďte si ho uvariť!
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
pepř - čierny mletý
2 strúčiky český cesnak
1 hrsť listy petržlenovej vňate
1 polievková lyžica pravé maslo
0,5 balenia cícer
Postup varenia podľa receptu
Kúpenú cícer si dáme večer do vody a druhý deň ráno ho môžeme začať variť.
Naplníme si do hrnca vodu a nasypeme predmáčaný cícer. Budeme ho variť približne trištvrte hodiny.
Na konci varenia skúšame tvrdosť cíceru, aby nebol prehnane mäkký.
Zlejeme vodu.
Zabeháme si na záhradu pre petržlen a cesnak.
Petržlen umyjeme a otrháme lístky. Cesnak zbavíme šupky a asi dva strúčiky (alebo viac) pokrájame.
Cícer preložíme do nižšieho hrnca a niekoľko minút opražíme. Uvidíte, aká sa z neho line vôňa.
Odrežte a vložte kúsok masla. Premiešajte.
Okoreňte. Vhoďte lístky petržlenu. Prisypte cesnak.
Jemne premiešame. Pár minút opražíme a môžeme servírovať.
Servíruje sa ako samostatné jedlo, alebo k tomu upečte napr. kuracie stehná. Záleží na vás, aké mäso k cícere vyberiete. Dobrú chuť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Cícer
cícer, známy tiež ako rímsky hrach, je strukovina populárna v kuchyniach po celom svete. Bohatý na bielkoviny a vlákninu, je ideálny pre vegetariánov a vegánov. Cícer je základnou surovinou pre obľúbené jedlá ako hummus a falafel. Môže sa pridávať do šalátov, polievok alebo ako príloha. Variaci cícer má krémovú textúru a jemne orieškovú chuť. Je tiež zdrojom mnohých dôležitých živín, ako sú železo, fosfor a vitamín B. Pri príprave jedál sa používa ako sušený, tak konzervovaný cícer.