Kynuté buchtičky so šodó
![Kynuté buchtičky so šodó](/i/sk/kynute-buchticky-so-sodo.jpg)
Príjemná spomienka na detstvo. Buchtičky so šodó. Pamätáte? Čo si to pripomenúť a pripraviť si ich.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
cesto
100 g múčne cukor
2 ks žĺtok
soľ
250 ml mlieko - polotučné
500 g múka - hladká
100 ml olej
1 ks kvasnice
krém
1 sáčok cukor - vanilkový
1 balenie pudingový prášok vanilkový
3 polievkové lyžice krupicový cukor
750 ml mlieko - polotučné
Postup varenia podľa receptu
Najprv si zhotovíme kvások. Do misky si nalejeme teplé mlieko, prisypeme cukor a rozmiešame droždie. Odložíme kysnúť.
Do veľkej misy si nasypeme hladkú múku, vyklepneme žĺtky, dáme práškový cukor,
prilejeme mlieko, olej a jemne osolíme. Vmiesíme hotový kvások a hnetieme.
Krásne, lesklé cesto bude teraz asi hodinu odpočívať. Môžeme ho občas premiešať.
Zapneme si rúru na 175 °C. Z hotovej zmesi si v ruke vytvarujeme menšie guľaté tvary.
Nádobu na pečenie si vytrieme maslom alebo olejom (čo je po ruke) a guľaté buchty tam k sebe vyskladáme. Teraz budú 10 minút odpočívať a potom ich pomažeme maslom alebo olejom.
Potom ich šup s nimi do rúry, na približne 20 minút.
Hotové je znovu pomažeme. A teraz rýchlo na krém. Na sporáku si zhotovíme redší vanilkový puding, ktorý ešte osladíme vanilkovým cukrom a zakvapneme rumom.
Naberáčkou naberieme krém, polijeme buchtičky a servírujeme.
Krém na buchtičky šodó.
Fotografia: Albert.sk
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kynuté buchtičky so šodó
Kynuté buchtičky so šodó sú tradičný český dezert, ktorý je obľúbený medzi deťmi aj dospelými. Jedná sa o malé buchtičky z kynutého cesta, ktoré sa zapekajú v trúbe. Podávajú sa poliate jemnou vanilkovou omáčkou známou ako šodó. Omáčka je pripravovaná z mlieka, vajec, cukru a voňavej vanilky, čo dodáva pokrmu lahodnú chuť. Toto jedlo je ideálne na rodinné obedy či večere, alebo ako sladká bodka po hlavnom jedle. Jeho príprava je pomerne jednoduchá, avšak výsledok je vždy vynikajúci.