Mäkké pracny
![Mäkké pracny](/i/sk/makke-pracny.jpg)
Omyjeme citrón a z neho si ostrúhame kôru. Orechy umeleme na jemno. Vyndáme si maslo a tuk a necháme ich trocha povoliť.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
na ozdobu cukor prášok
cesto 0,5 lyžičky mletá škorica
0,5 ks citrónová kôra
200 g vlašské orechy
4 lyžičky kakao
2 ks mletý klinček
700 g polohrušková múka
240 g cukor prášok
400 g maslo
100 g Hera tuk
Postup varenia podľa receptu
V miske zmiešame všetky suroviny a dôkladne ich prehnietime. Z cesta si vytvarujeme dva valčeky, ktoré uložíme do chladničky uležet aspoň na 1 hodinu, ale lepšie bude cez noc.
Potom, čo cesto vyberieme, ho nakrájame na malé kúsky, ktoré potom vtláčame do formičiek. Pracny vkladáme do predhriatej rúry na 170°C a pečieme po dobu 12-15 minút. Ak sú hotové, spoznáme to tým, že ich stlačíme, nemali by sa nám prepadnúť.
Pracny vyklepáme z formičiek a dáme do chladu, aby boli chrumkavé. Keď podávame, posypujeme ich práškovým cukrom na ozdobu.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Mäkké pracny
Mäkké pracny sú tradičné české cukrovinky, ktoré sa často pečú počas vianočného obdobia. Majú charakteristický tvar, ktorý pripomína malú guľatú roládu. Ich základom je jemné cesto zvyčajne z osolenej múky, mletých vlašských orechov a cukru. Po upečení sú mäkké, voňavé a majú lahodnú orechovú chuť. Pracny sa často obalujú v cukre, čo im dodáva sladký povrch a krásny vzhľad. Tento pokrm je obľúbený nielen pre svoj chutný zážitok, ale aj pre svoju tradičnú hodnotu v českej vianočnej gastronomii.