Linecké koláče

Preosejeme hladkú múku a cukor. Potom pridáme nakrájané maslo, žĺtok a vajce, a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Linecké koláče
300 g hladkej múky
150 g masla
100 g práškového cukru
1 žĺtok
1 vajce
Punčovina
zvyšky korpusov
Krém
2 vanilkové pudingy
1/2 l mlieka
120 g masla
100 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
Ďalej
marmeláda
rum
čokoláda na zdobenie
cukrárske zdobenie
(Punčovina - Orezky z korpusov - alebo upečený piškót rozdrvíme v miske. Pridáme trochu krému, džem, ochutíme rumom. Keď je hmota príliš suchá, pridáme šťavu z kompótu alebo silnejší ovocný sirup. Musí vzniknúť hmota, ktorá nebude ani príliš suchá, ani mokrá, aby sa odlepila od misky a dala sa z nej vytvarovať napr. guľôčka. Punčovinu rozválame na silnejší plát a vykrajujeme kolieska. Lepíme medzi dve linecké koláčiky kvapkou čokolády.)
Postup varenia podľa receptu
Preosejeme hladkú múku a práškový cukor. Potom primiešame nakrájané maslo, žĺtok, celé vajíčko a vypracujeme cesto. To zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho minimálne na hodinu odpočívať.
Plech pokryjeme papierom na pečenie a nezabudneme včas zapnúť rúru na 180 °C, aby sa zahřiala.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a pomocou vykrajovačky vytvoríme kolieska, ktoré následne umiestnime na pripravený plech.
Plech dáme do rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút.
Upečené spojíme punčovou hmotou a ozdobíme podľa našej kreativity.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Linecké koláče
Linecké koláčiky sú tradičným českým cukrovím, ktoré sa vyrábajú z jednoduchého cesta z masla, múky, cukru a vaječných žĺtkov. Tieto chutné koláčiky sa často plnia marmeládou alebo nutelou a zdobia sa práškovým cukrom. Typické sú svetložlté cesto a farebné náplne, ktoré vytvárajú kontrast a lákavý vzhľad. Linecké koláčiky sa tradične pečú na Vianoce, ale sú obľúbené po celý rok. Ich príprava si vyžaduje zručnosť a trpezlivosť, čo ich robí výnimočnými a obľúbenými sladkými jedlami v českej kuchyni.