Marhuľový koláč s polevou

Do misy vložíme múku zmiešanú s práškom do pečiva a pridáme ostatné ingrediencie. Všetko dôkladne premiešame a pripraveným cestom vyložíme vymastenú formu na koláč.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Cesto
80 g zmäknutého masla
80 g práškového cukru
2 vajcia
180 g hladkej múky
1 čajová lyžička kypriaceho prášku
štipka soli
Náplň
500 g scedených kompótovaných marhúľ
šťava z kompótu
1 vanilkový puding
1 lyžica cukru
1 lyžica citrónovej šťavy
Poleva
3 vajcia (oddeliť žĺtky a bielky)
90 g cukru
2 lyžice citrónovej šťavy
200 g kyslej smotany
Na posyp
práškový cukor
Postup varenia podľa receptu
Do misy vložíme múku zmiešanú s kypriacim práškom a pridáme ostatné ingrediencie. Všetko dôkladne premixujeme a cestom vyplníme vymastenú koláčovú formu. Na cesto rovnomerne rozložíme marhule.
Uvaríme puding z marhuľovej šťavy, pudingového prášku, cukru a citrónovej šťavy. Horúci puding nalejeme na marhule a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme pri 180 stupňoch asi 30 minút.
Pripravíme polevu tak, že najprv vyšľaháme bielky s cukrom, kým nevznikne tuhý sneh. Potom postupne pridáme žĺtky, citrónovú šťavu a kyslú smotanu. Zmes následne rozotrieme na horúci koláč a zapekáme.
Necháme koláč vychladnúť a posypeme ho práškovým cukrom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Marhuľový koláč s polevou
Marhuľový koláč s polevou je lahodný dezert, ktorý spája sladkú chuť zrelých marhúľ s jemným cestom. Tento koláč sa pečie do zlata a potom sa prelieva hladkou polevou, ktorá dodáva extra sladkosť a krémovosť. Ideálny na letné stoly, perfektne ladí s nadýchanou šľahačkou alebo zmrzlinou. Jeho osviežujúcu chuť si zamiluje celá rodina, a to nielen počas sezóny marhúľ. Pochutnajte si na tomto sladkom pokušení pri popoludňajšej káve alebo ako slávnostný dezert!