Chlebíčková veka

Chlebíčková veka
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Keď doma zavoní čerstvo upečená veka, to je nádhera! Vyskúšajte!

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

5 g soľ
1 kávová lyžička cukor - kryštálový
1 sáčok kvások - napr. sušený
1/4 l polotučné mlieko
50 g tuk - Hera
1/2 kg múka - polohrubá
1 ks vajíčko

Postup varenia podľa receptu

Do vyššej nádoby si nasypeme polohrubú múku. Pridáme kávovú lyžičku cukru. Rozmrvíme droždie. Osolíme. Pridáme Heru a vyklepeme vajíčko. Zalijeme mliekom. Dôkladne všetky suroviny niekoľkokrát premiešame. Zakryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť.

Pripravíme si vál a plech vyložíme papierom na pečenie.

Vezmeme si polovicu vykysnutého cesta a rozvaľkáme ho. Zarolujeme ho a vzniknutú veku položíme na plech. To samé urobíme aj s druhou polovicou cesta.

Asi tridsať minút ich necháme odpočívať na plechu.

Zapneme si rúru. Dáme si roztopiť trochu Hery a mašlovačkou veky pomažeme.

Vložíme do rúry. Doba pečenia je zhruba 30 minút. Uvidíte.

Ak máte pekáreň, môžete si prácu uľahčiť. Všetky suroviny vložíte do nádoby v pekárni a spustíte vhodný program (hnietenie). Potom dáme cesto na vál a pokračujeme.

Hotové veky si rozkrájame, namažeme dobrou nátierkou, ozdobíme a podávame.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Chlebíčková veka

Chlebíčková veka je tradičné české pečivo, ideálne na prípravu obľúbených chlebíčkov. Táto dlhá a mäkká biela bageta má jemnú chuť, ktorá dokonale ladí s rôznymi typmi náplní a pomazánok. Jej jemná štruktúra dobre drží tvar a ideálne absorbuje chuť oblohy, ako sú šaláty, šunky, syry či zelenina. Vďaka svojej univerzálnosti a ľahkej dostupnosti je chlebíčková veka často voľbou pre slávnostné príležitosti alebo rýchle občerstvenie. Tento druh pečiva je základom pre mnohé české delikatesy a hrá kľúčovú úlohu v tradičnom poňatí pohostinnosti.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.5/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Francúzsky, Cukrárenské výrobky, Pečivo
Štítky: Česká kuchyňa, predjedlo, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Chlebíčková veka.

Pridať komentár