Chlebíčková veka
![Chlebíčková veka](/i/sk/chlebickova-veka.jpg)
Keď doma zavoní čerstvo upečená veka, to je nádhera! Vyskúšajte!
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
5 g soľ
1 kávová lyžička cukor - kryštálový
1 sáčok kvások - napr. sušený
1/4 l polotučné mlieko
50 g tuk - Hera
1/2 kg múka - polohrubá
1 ks vajíčko
Postup varenia podľa receptu
Do vyššej nádoby si nasypeme polohrubú múku. Pridáme kávovú lyžičku cukru. Rozmrvíme droždie. Osolíme. Pridáme Heru a vyklepeme vajíčko. Zalijeme mliekom. Dôkladne všetky suroviny niekoľkokrát premiešame. Zakryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť.
Pripravíme si vál a plech vyložíme papierom na pečenie.
Vezmeme si polovicu vykysnutého cesta a rozvaľkáme ho. Zarolujeme ho a vzniknutú veku položíme na plech. To samé urobíme aj s druhou polovicou cesta.
Asi tridsať minút ich necháme odpočívať na plechu.
Zapneme si rúru. Dáme si roztopiť trochu Hery a mašlovačkou veky pomažeme.
Vložíme do rúry. Doba pečenia je zhruba 30 minút. Uvidíte.
Ak máte pekáreň, môžete si prácu uľahčiť. Všetky suroviny vložíte do nádoby v pekárni a spustíte vhodný program (hnietenie). Potom dáme cesto na vál a pokračujeme.
Hotové veky si rozkrájame, namažeme dobrou nátierkou, ozdobíme a podávame.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Chlebíčková veka
Chlebíčková veka je tradičné české pečivo, ideálne na prípravu obľúbených chlebíčkov. Táto dlhá a mäkká biela bageta má jemnú chuť, ktorá dokonale ladí s rôznymi typmi náplní a pomazánok. Jej jemná štruktúra dobre drží tvar a ideálne absorbuje chuť oblohy, ako sú šaláty, šunky, syry či zelenina. Vďaka svojej univerzálnosti a ľahkej dostupnosti je chlebíčková veka často voľbou pre slávnostné príležitosti alebo rýchle občerstvenie. Tento druh pečiva je základom pre mnohé české delikatesy a hrá kľúčovú úlohu v tradičnom poňatí pohostinnosti.