Zapečený baklažán s parmezánom
![Zapečený baklažán s parmezánom](/i/sk/zapeceny-baklazan-s-parmezanom.jpg)
Recept na zapečený baklažán s parmezánom môže slúžiť ako desiata, ľahký obed alebo rýchla večera. Poteší predovšetkým milovníkov zeleninových jedál a vegetariánov, avšak podľa selských odporúčaní by sa aspoň raz týždenne malo vynechať mäso, takže recept na zapečený baklažán s parmezánom predstavuje aj výbornú príležitosť k tomuto kroku. Pri baklažáne býva problém v tom, že obsahuje veľa vody a správa sa ako hubka, takže sa z neho môže stať efemérna nepekná hmota. Na recept na zapečený baklažán je preto vhodné nechať baklažán vypotiť, dostať z neho nadbytočnú vodu a potom ho rýchlo hodiť na chvíľu na gril. Až potom sa dá baklažán perfektne zapečiť.
Recept na zapečený baklažán s parmezánom sa dá rôzne variovať. Ďalším obľúbeným spôsobom, ako zapekať baklažán, je s paradajkami a syrom alebo s mletým mäsom a mozzarellou.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 baklažán
100 ml olivového oleja
1 strúčik cesnaku
50 g parmezánu
300 g krájaných paradajok z plechovky
1 lyžička soli
2 snítky čerstvého oregána
Postup varenia podľa receptu
Omyte veľký baklažán a nakrájajte ho na kolieska s priemerom asi pol centimetra. Osolte ho a položte na kuchynskú utierku, aby z neho vytečná prebytočná voda. Zaberie to asi 15 minút. Potom ho osušte.
Teraz do menšej misky nalejte olej a pridajte na plátky nakrájaný strúčik cesnaku. Týmto cesnakovým olejom potrite baklažán. Okamžite dávajte na gril alebo rozpálenú grilovaciu panvicu.
Vezmite zapekaciu misku, na dno nalejte polovicu rajčín z plechovky, na ne dajte polovicu grilovaných baklažánov a polovicu nastrúhaného parmezánu. No a na neho dajte zvyšné rajčiny, zvyšné baklažány a zvyšok parmezánu.
Rozehriajte rúru na 190 °C. Pečte 20 minút. Podávajte s lístkami oregána, pečivom a napríklad s bielym vínom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zapečený baklažán s parmezánom
Zapečený baklažán s parmezánom je lahodné talianske jedlo, ktoré kombinuje vrstvy mäkkého baklažánu, pikantnej rajčinovej omáčky a roztopeného syra. Tento pokrm je známy ako "Parmigiana di Melanzane" a je obľúbený pre svoju bohatú chuť a jednoduché ingrediencie. Baklažán sa najprv nakrája na plátky, nasolí a nechá odležať, aby sa zbavil vody. Potom sa obalí v múke a osmaží alebo upečie. Nasleduje vrstvenie so syrom, rajčinovou omáčkou a bazalkou. Výsledok sa zapečie v trúbe, aby sa chute spojili a vznikla chrumkavá kôrka na povrchu.