Zapečený baklažán s parmezánom

Zapečený baklažán s parmezánom
Doba prípravy: 10 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 3

Recept na zapečený baklažán s parmezánom môže slúžiť ako desiata, ľahký obed alebo rýchla večera. Poteší predovšetkým milovníkov zeleninových jedál a vegetariánov, avšak podľa selských odporúčaní by sa aspoň raz týždenne malo vynechať mäso, takže recept na zapečený baklažán s parmezánom predstavuje aj výbornú príležitosť k tomuto kroku. Pri baklažáne býva problém v tom, že obsahuje veľa vody a správa sa ako hubka, takže sa z neho môže stať efemérna nepekná hmota. Na recept na zapečený baklažán je preto vhodné nechať baklažán vypotiť, dostať z neho nadbytočnú vodu a potom ho rýchlo hodiť na chvíľu na gril. Až potom sa dá baklažán perfektne zapečiť.
Recept na zapečený baklažán s parmezánom sa dá rôzne variovať. Ďalším obľúbeným spôsobom, ako zapekať baklažán, je s paradajkami a syrom alebo s mletým mäsom a mozzarellou.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1 baklažán
100 ml olivového oleja
1 strúčik cesnaku
50 g parmezánu
300 g krájaných paradajok z plechovky
1 lyžička soli
2 snítky čerstvého oregána

Postup varenia podľa receptu

Omyte veľký baklažán a nakrájajte ho na kolieska s priemerom asi pol centimetra. Osolte ho a položte na kuchynskú utierku, aby z neho vytečná prebytočná voda. Zaberie to asi 15 minút. Potom ho osušte.

Teraz do menšej misky nalejte olej a pridajte na plátky nakrájaný strúčik cesnaku. Týmto cesnakovým olejom potrite baklažán. Okamžite dávajte na gril alebo rozpálenú grilovaciu panvicu.

Vezmite zapekaciu misku, na dno nalejte polovicu rajčín z plechovky, na ne dajte polovicu grilovaných baklažánov a polovicu nastrúhaného parmezánu. No a na neho dajte zvyšné rajčiny, zvyšné baklažány a zvyšok parmezánu.

Rozehriajte rúru na 190 °C. Pečte 20 minút. Podávajte s lístkami oregána, pečivom a napríklad s bielym vínom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Zapečený baklažán s parmezánom

Zapečený baklažán s parmezánom je lahodné talianske jedlo, ktoré kombinuje vrstvy mäkkého baklažánu, pikantnej rajčinovej omáčky a roztopeného syra. Tento pokrm je známy ako "Parmigiana di Melanzane" a je obľúbený pre svoju bohatú chuť a jednoduché ingrediencie. Baklažán sa najprv nakrája na plátky, nasolí a nechá odležať, aby sa zbavil vody. Potom sa obalí v múke a osmaží alebo upečie. Nasleduje vrstvenie so syrom, rajčinovou omáčkou a bazalkou. Výsledok sa zapečie v trúbe, aby sa chute spojili a vznikla chrumkavá kôrka na povrchu.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.2/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Chute, Francúzsky, Grilovanie, Taliansky, Predjedlo, Prílohy, Vegetariánske, Zeleninové
Štítky: predjedlo, Francúzska kuchyňa, Talianska kuchyňa, Ostatné kuchyne, predjedlo, vegetariánsky recept, Zelenina

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Zapečený baklažán s parmezánom.

Pridať komentár