Cibuľový Quiche
![Cibuľový Quiche](/i/sk/cibulovy-quiche.jpg)
Z vody, múky, masla a štipky soli si vypracujeme cesto, ktoré dávame cez noc do chladničky odležať. Keby sme pospíchali, tak dávame cesto odležať aspoň na 1 hodinu.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
provensálské bylinky
náplň 150 g gouda
250 g krémová smetana
olivový olej
2 ks žloutek
bílé víno
mletý černý pepř
150 g slanina
6 ks veľká cibuľa
podľa chuti soľ
podľa potreby olivový olej na vymazanie
cesto 1 štipka soľ
100 ml vlažná voda
300 g hladká múka
125 g maslo
Postup varenia podľa receptu
Na rozohriatu panvicu s olejom dáme pražiť na kolieska nakrájanú cibuľu. K nej pridáme nadrobno nakrájanú slaninu a podlejeme bielym vínom. Takto pražíme do odparu vína, potom zložíme z platne a necháme vychladnúť. Cibuľu aj slaninu vyberieme z oleja, okoreníme ich provensálskymi bylinkami, osolíme a okoreníme.
Teraz vezmeme cesto, ktoré vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Vezmeme koláčovú formu, vymažeme olivovým olejom a vyložíme vyvaľkaným cestom aj po stranách. Na dne ho vidličkou prepicháme.
Medzitým si nahrubo nastrúhame syr, k nemu pridáme žĺtky a smotanu. Toto všetko potom premiešame s cibuľovou zmesou. Týmto cestíčkom vylejeme našu formu a vložíme do predhriatej trúby na 180°C a pečieme asi 35 minút.
Po vybratí necháme quiche trochu vychladnúť a môžeme podávať.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Cibuľový Quiche
Cibuľový quiche je lahodný francúzsky pokrm, ktorý spája krehké cesto s jemnou cibuľovou náplňou. Cibuľa sa najprv karamelizuje, čo jej dodáva sladkú chuť, a potom sa zmieša s vajcami a smotanou. Tento slaný koláč je ideálny ako hlavné jedlo alebo predkrm a podáva sa teplý či studený. Skvele sa hodí k šalátu alebo poháru vína. Cibuľový quiche je obľúbený pre svoju jednoduchosť a vynikajúcu chuť, čo z neho robí skvelú voľbu pre rodinné obedy alebo oslavy.