Domáce zemiakové žemličky

Domáce zemiakové žemličky
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Najprv si dáme vo šupke variť zemiaky a keď sa uvaria, dáme vychladnúť. Potom si pripravíme kvások z droždia, ktoré posypeme cukrom. Takto riadne premiešame, zalejeme 2 lyžicami vlažného mlieka, poprášime múkou a odložíme niekam do tepla vykynúť.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

350 g zemiaky varené v šupke
350 g hladká múka
200 - 250 ml mlieko
1 ks malá červená cibuľa
1 - 2 čajové lyžičky sušený tymián
100 ml slnečnicový olej
1 ks vajce
42 g čerstvé droždie
1 polievková lyžica cukor
350 g polohrubá múka
na potretie olej
podľa chuti 1/2 čajovej lyžičky soľ
podľa potreby kmín
sezamové semiačka

Postup varenia podľa receptu

Potom si preosejeme obe múky, olúpeme a na kocky nakrájame cibuľu. Vyšľahané zemiaky olúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.

Do misy s múkou prilievame mlieko s kváskom, olej, vajce, pridáme nastrúhané osolené zemiaky. Všetko spracujeme na cesto, ktoré odložíme asi na hodinu kysnúť. Po vykysnutí do cesta zamiešame cibuľu a tymián. Takto cesto vyvaľkáme asi do centimetrovej výšky. Potom vykrajovačom vykrajujeme kolieska, ktoré pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Keď máme hotovo, zakryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Pred tým, ako ich dáme do rúry, ešte potreeme olejom. Posypeme rasce alebo sezamom. Pečieme do ružova asi pol hodiny pri teplote 180°C. Potom, čo ich vyberieme, opäť potreeme olejom.

Žemličky podávame ako prílohu, môžeme ich aj natrieť rôznymi nátierkami.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáce zemiakové žemličky

Domáce zemiakové žemličky sú lahodným jedlom, ktoré poteší nielen chuťové poháriky, ale aj srdce. Ich príprava je jednoduchá a rýchla, ideálna ako príloha k rôznym mäsovým pokrmom alebo ako samostatná desiata. Jemné zemiaky sa kombinujú s múkou a korením, čo vytvára nadýchané a nadmieru chutné žemličky. Podávajte ich teplé, môžete ich posypať bylinkami alebo podávať so smotanovým dipom. Tento recept vás zaručene prenesie do obdobia domácej pohody a tradícií, kedy sa doma starostlivosť o jedlo dostávala na prvé miesto.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.3/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Chute, Pečivo, Predjedlo, Prílohy, Vegetariánske
Štítky: Česká kuchyňa, príloha, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Domáce zemiakové žemličky.

Pridať komentár