Domáce zemiakové žemličky
![Domáce zemiakové žemličky](/i/sk/domace-zemiakove-zemlicky.jpg)
Najprv si dáme vo šupke variť zemiaky a keď sa uvaria, dáme vychladnúť. Potom si pripravíme kvások z droždia, ktoré posypeme cukrom. Takto riadne premiešame, zalejeme 2 lyžicami vlažného mlieka, poprášime múkou a odložíme niekam do tepla vykynúť.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
350 g zemiaky varené v šupke
350 g hladká múka
200 - 250 ml mlieko
1 ks malá červená cibuľa
1 - 2 čajové lyžičky sušený tymián
100 ml slnečnicový olej
1 ks vajce
42 g čerstvé droždie
1 polievková lyžica cukor
350 g polohrubá múka
na potretie olej
podľa chuti 1/2 čajovej lyžičky soľ
podľa potreby kmín
sezamové semiačka
Postup varenia podľa receptu
Potom si preosejeme obe múky, olúpeme a na kocky nakrájame cibuľu. Vyšľahané zemiaky olúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
Do misy s múkou prilievame mlieko s kváskom, olej, vajce, pridáme nastrúhané osolené zemiaky. Všetko spracujeme na cesto, ktoré odložíme asi na hodinu kysnúť. Po vykysnutí do cesta zamiešame cibuľu a tymián. Takto cesto vyvaľkáme asi do centimetrovej výšky. Potom vykrajovačom vykrajujeme kolieska, ktoré pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Keď máme hotovo, zakryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Pred tým, ako ich dáme do rúry, ešte potreeme olejom. Posypeme rasce alebo sezamom. Pečieme do ružova asi pol hodiny pri teplote 180°C. Potom, čo ich vyberieme, opäť potreeme olejom.
Žemličky podávame ako prílohu, môžeme ich aj natrieť rôznymi nátierkami.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáce zemiakové žemličky
Domáce zemiakové žemličky sú lahodným jedlom, ktoré poteší nielen chuťové poháriky, ale aj srdce. Ich príprava je jednoduchá a rýchla, ideálna ako príloha k rôznym mäsovým pokrmom alebo ako samostatná desiata. Jemné zemiaky sa kombinujú s múkou a korením, čo vytvára nadýchané a nadmieru chutné žemličky. Podávajte ich teplé, môžete ich posypať bylinkami alebo podávať so smotanovým dipom. Tento recept vás zaručene prenesie do obdobia domácej pohody a tradícií, kedy sa doma starostlivosť o jedlo dostávala na prvé miesto.