Srbské rizoto

Srbské rizoto
Doba prípravy: 10 minút
Doba varenia: 10 minút
Porcie: 4

Recept na srbské rizoto je vo svojej podstate úplne iné jedlo, než ktoré dostanete v talianskej reštaurácii alebo u hipsterov, keď u nich na návšteve poviete, že chcete rizoto. Recept na srbské rizoto v sebe ukrýva dve svízele, ktorým je potrebné sa vyhnúť. Za prvé použite dostatočné množstvo paradajkového pretlaku, pretože potom je srbské rizoto vláčnejšie a jemnejšie v konzistencii. Recept na srbské rizoto za druhé vyžaduje dostatok sterilizovaného hrášku. Tak na to nezabudnite. Pre pikantnejší zážitok z jedla môžete do rizota pridať chilli papričku alebo kajenský korenie. Ak chcete recept na srbské rizoto vylepšiť, prilievajte do hrnca olej z pečených paprík.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1 polievková lyžica rastlinného oleja
1 ks cibuľa, nadrobno nakrájaná
250 g mleté mäso (mix hovädzieho a bravčového)
soľ
3 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájaného
3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
2 čajové lyžičky sladkej papriky
250 g ryže
3 polievkové lyžice sterilizovaného hrášku
5 plátkov papriky pečenej v oleji a nakrájanej na drobné kúsky
600 ml hovädzieho vývaru
200 g strúhaného eidamu na podávanie
hladkolistá petržlenová vňať na podávanie
nakladané uhorky na podávanie

Postup varenia podľa receptu

Vo väčšej panvici alebo hrnci rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu do zlata.

Pridajte mäso, osoľte a všetko orestujte. Mäso pri restovaní rozmačkávajte vareškou na kúska. Nakoniec pridajte najemno nakrájaný cesnak a na chvíľu ho orestujte.

Prilite pretlak, krátko orestujte, všetko posypte paprikou, zarestujte, vsypte ryžu, hrach a papriky, podlite vývarom, premiešajte, priklopte a za občasného miešania duste do zmäknutia ryže.

Na konci varenia podľa potreby prípadne podlite ešte troškou vývaru.

Podávajte posypané syrom, ozdobené petržlenom a s uhorkami.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Srbské rizoto

Srbské rizoto je chutný pokrm, ktorý pochádza z Balkánu. Aj keď jeho názov naznačuje, že ide o typické srbské jedlo, je veľmi obľúbené v celej východnej Európe. Základom je ryža, do ktorej sa pridáva mäso, často kuracie alebo bravčové, spolu s paprikou, cibuľou a paradajkami. Koreni ako paprika, cesnak a korenie dodávajú pokrmu jeho charakteristickú chuť. Jedlo je rýchle a jednoduché na prípravu, čo z neho robí obľúbenú voľbu pre každodenné stravovanie. Srbské rizoto je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú vydatné a chutné jedlo.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.2/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Hlavné jedlo, Hovädzie mäso, Mleté mäso, Pre deti, Rizoto, Bravčové mäso
Štítky: detská výživa, hlavné jedlo, hovädzie mäso, mleté mäso, rizoto, ryža, bravčové mäso

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Srbské rizoto.

Pridať komentár