Žemľovka s jablkami a tvarohom

Aj keď ju poznáme z jedálne v škole či na závodoch, domáca žemľovka je úplne vynikajúca! Človek si ju užije s vôňou jabĺk, škorice a vanilky...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
50 g hrozien
3 jablká
4 rožky (staršie, ale vláčne)
500 ml mlieka (podľa potreby)
2 vajcia
250 g tučného tvarohu (v miske)
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
1 čajová lyžička kukuričného škrobu
mletá škorica
1 vanilkový cukor
1 polievková lyžica masla na vymastenie formy
Na povrch
2 polievkové lyžice masla
práškový cukor
Postup varenia podľa receptu
Plech na pečenie potrieme maslom alebo iným tukom.
Rozinky pretriedime, umyjeme pod prúdom vody a dáme do misky, do ktorej ich potom zalejeme horúcou vodou.
Umyjeme jablká, rozdelíme ich na štvrtiny a odstraníme jadierka. Následne ich nastrúhame na väčšie kusy. Staršie rožky nakrájame na plátky.
V malom množstve mlieka rozšľaháme vidličkou jedno vajce a potom pridáme zvyšok mlieka. Do tejto zmesi po kúskoch namáčame dve tretiny nakrájaných rožkov.
Rozinky necháme dobre okapať na sitku.
Navlhčené plátky rožkov umiestnime vedľa seba do formy a pokryjeme nimi dno aj steny.
Pripravíme tvarohovú zmes tým, že zmiešame druhé vajce s cukrom, potom pridáme tvaroh a kukuričný škrob. Po dôkladnom premiešaní vložíme polovicu okapaných rozín.
Z jabĺk len opatrne vymačkáme šťavu a nakrájame ich na plátky rožkov.
Jablká srovnáme, posypeme ich zvyšnými rozinkami, škoricou a vanilkovým cukrom. Potom všetko zalijeme pripravenou tvarohovou zmesou a prikryjeme plátkami rožkov namočenými v zmesi.
Povrch potrieme roztopeným maslom a žemlovku dáme do predhriatej rúry. Pečieme pri 180 °C približne 45 minút, až sa rožky na povrchu zafarbenia do zlatista.
Upečenú žemlovku nakrájame na kusy a na tanieri ju hojným spôsobom posypeme cukrom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Žemľovka s jablkami a tvarohom
Žemlovka s jablkami a tvarohom je tradičný český pokrm, ktorý očarí svojou lahodnou chuťou a vôňou. Tento dezert sa pripravuje z plátkov veky alebo žemlí, ktoré sú prekladané vrstvami nastrúhaných jabĺk a tvarohu. Pečenie jedla vytvára zlatistú kôrku a krémovú náplň, ktorá je skvelým spojením sladkej a kyslej chuti. Môže byť podávaná s posypom škorice alebo vanilkovou omáčkou, čo ju robí ideálnym dezertom na rodinné oslavy alebo ako sladkú bodku po obede.