Žemľovka s jablkami a tvarohom

Žemľovka s jablkami a tvarohom
Doba prípravy: 35 minút
Doba varenia: 45 minút
Porcie: 4

Aj keď ju poznáme z jedálne v škole či na závodoch, domáca žemľovka je úplne vynikajúca! Človek si ju užije s vôňou jabĺk, škorice a vanilky...

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

50 g hrozien
3 jablká
4 rožky (staršie, ale vláčne)
500 ml mlieka (podľa potreby)
2 vajcia
250 g tučného tvarohu (v miske)
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
1 čajová lyžička kukuričného škrobu
mletá škorica
1 vanilkový cukor
1 polievková lyžica masla na vymastenie formy
Na povrch
2 polievkové lyžice masla
práškový cukor

Postup varenia podľa receptu

Plech na pečenie potrieme maslom alebo iným tukom.

Rozinky pretriedime, umyjeme pod prúdom vody a dáme do misky, do ktorej ich potom zalejeme horúcou vodou.

Umyjeme jablká, rozdelíme ich na štvrtiny a odstraníme jadierka. Následne ich nastrúhame na väčšie kusy. Staršie rožky nakrájame na plátky.

V malom množstve mlieka rozšľaháme vidličkou jedno vajce a potom pridáme zvyšok mlieka. Do tejto zmesi po kúskoch namáčame dve tretiny nakrájaných rožkov.

Rozinky necháme dobre okapať na sitku.

Navlhčené plátky rožkov umiestnime vedľa seba do formy a pokryjeme nimi dno aj steny.

Pripravíme tvarohovú zmes tým, že zmiešame druhé vajce s cukrom, potom pridáme tvaroh a kukuričný škrob. Po dôkladnom premiešaní vložíme polovicu okapaných rozín.

Z jabĺk len opatrne vymačkáme šťavu a nakrájame ich na plátky rožkov.

Jablká srovnáme, posypeme ich zvyšnými rozinkami, škoricou a vanilkovým cukrom. Potom všetko zalijeme pripravenou tvarohovou zmesou a prikryjeme plátkami rožkov namočenými v zmesi.

Povrch potrieme roztopeným maslom a žemlovku dáme do predhriatej rúry. Pečieme pri 180 °C približne 45 minút, až sa rožky na povrchu zafarbenia do zlatista.

Upečenú žemlovku nakrájame na kusy a na tanieri ju hojným spôsobom posypeme cukrom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Žemľovka s jablkami a tvarohom

Žemlovka s jablkami a tvarohom je tradičný český pokrm, ktorý očarí svojou lahodnou chuťou a vôňou. Tento dezert sa pripravuje z plátkov veky alebo žemlí, ktoré sú prekladané vrstvami nastrúhaných jabĺk a tvarohu. Pečenie jedla vytvára zlatistú kôrku a krémovú náplň, ktorá je skvelým spojením sladkej a kyslej chuti. Môže byť podávaná s posypom škorice alebo vanilkovou omáčkou, čo ju robí ideálnym dezertom na rodinné oslavy alebo ako sladkú bodku po obede.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.7/5 (52 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Pre deti
Tag: obed, ľahké, bežný deň, lacné, česká, ľahký, pre začiatočníkov, slovenská, pečenie, jablká, sladké jedlá, žemlovky

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Žemľovka s jablkami a tvarohom.

Pridať komentár