Cesto na pizzu
![Cesto na pizzu](/i/sk/cesto-na-pizzu.jpg)
Maslo na pizzu by mala zvládnuť každá kuchárka aj každý kuchár. Pretože nikdy neviete, kedy budete cesto na pizzu potrebovať. Sami uvidíte, že jeho príprava nezaberie príliš veľa času a príliš veľa sústredenia. Ale potom vás cesto na pizzu prekvapí svojou podobnosťou, ktorú bude mať k pizzám, ktoré si dávate v pizzeriách. Preto je recept na cesto na pizzu tak obľúbený. Za málo peňazí, veľa muziky. A ako sa vyrovnať s faktom, že drvivá väčšina z nás doma nemá tradičnú murovanú pec na pizzu?
Čo sa týka plechu, tak ho nechajte nahriaty spolu s rúrou a pizzu naň potom na papieri na pečenie opatrne presuňte. Alebo si zaobstarajte pizza kameň.
Rúru na 250 °C zapínajte už pol hodiny vopred.
Cesto na pizzu pečte hneď, aby nezačalo po druhýkrát kysnúť. Najvláčnejšie a najchrumkavejšie cesto na pizzu vzniká z polohrubej múky.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
20 g droždia (1/2 kocky)
½ čajovej lyžičky kryštálového cukru
500 g pšeničnej polohrubej múky
5 polievkových lyžíc panenského olivového oleja
1 čajová lyžička soli
Postup varenia podľa receptu
Najprv nechajte vziat kvások. Rozdrobené droždie zmiešajte s troškou vlažnej vody a cukrom.
Vo väčšej mise premiešajte kvások, múku, soľ a olej. Postupným prilievaním vlažnej vody (300 ml) vznikne vláčne a súdržné cesto na pizzu.
Na pomúčenom vále cesto na pizzu začnite poriadne hníť. Bude potom pružné a nelepkavé.
Vytvarujte bochánek, poprašujte ho múkou, zakryte utierkou a 1–2 hodiny nechajte kysnúť. Veľmi pravdepodobne zdvojnásobí svoj objem.
Cesto na pizzu potom rovnomerne rozdeľte na časti a z každej z nich vyváľajte placku, na ktorú dajte čokoľvek, čo na pizzi máte radi, a hneď vložte do rozpálenej rúry.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Cesto na pizzu
Cesto na pizzu je základnou súčasťou jedného z najpopulárnejších jedál pochádzajúcich z Talianska. Pripravuje sa z jednoduchých ingrediencií, ako je múka, voda, droždie a soľ. K vyvaľkaniu na tenký plát sa pridáva olivový olej, ktorý zabezpečuje správnu elasticitu. Pred pečením sa cesto nechá vykysnúť, aby bolo nadýchané. Každý región a kuchár môže do receptu pridávať svoje obľúbené suroviny, čím dáva pizzi vlastný charakter. Správne pripravené cesto je chrumkavé na okrajoch a mäkké uprostred, ideálne pre akékoľvek toppingy.