Cesto na pizzu

Maslo na pizzu by mala zvládnuť každá kuchárka aj každý kuchár. Pretože nikdy neviete, kedy budete cesto na pizzu potrebovať. Sami uvidíte, že jeho príprava nezaberie príliš veľa času a príliš veľa sústredenia. Ale potom vás cesto na pizzu prekvapí svojou podobnosťou, ktorú bude mať k pizzám, ktoré si dávate v pizzeriách. Preto je recept na cesto na pizzu tak obľúbený. Za málo peňazí, veľa muziky. A ako sa vyrovnať s faktom, že drvivá väčšina z nás doma nemá tradičnú murovanú pec na pizzu?
Čo sa týka plechu, tak ho nechajte nahriaty spolu s rúrou a pizzu naň potom na papieri na pečenie opatrne presuňte. Alebo si zaobstarajte pizza kameň.
Rúru na 250 °C zapínajte už pol hodiny vopred.
Cesto na pizzu pečte hneď, aby nezačalo po druhýkrát kysnúť. Najvláčnejšie a najchrumkavejšie cesto na pizzu vzniká z polohrubej múky.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
20 g droždia (1/2 kocky)
½ čajovej lyžičky kryštálového cukru
500 g pšeničnej polohrubej múky
5 polievkových lyžíc panenského olivového oleja
1 čajová lyžička soli
Postup varenia podľa receptu
Najprv nechajte vziat kvások. Rozdrobené droždie zmiešajte s troškou vlažnej vody a cukrom.
Vo väčšej mise premiešajte kvások, múku, soľ a olej. Postupným prilievaním vlažnej vody (300 ml) vznikne vláčne a súdržné cesto na pizzu.
Na pomúčenom vále cesto na pizzu začnite poriadne hníť. Bude potom pružné a nelepkavé.
Vytvarujte bochánek, poprašujte ho múkou, zakryte utierkou a 1–2 hodiny nechajte kysnúť. Veľmi pravdepodobne zdvojnásobí svoj objem.
Cesto na pizzu potom rovnomerne rozdeľte na časti a z každej z nich vyváľajte placku, na ktorú dajte čokoľvek, čo na pizzi máte radi, a hneď vložte do rozpálenej rúry.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Cesto na pizzu
Cesto na pizzu je základnou súčasťou jedného z najpopulárnejších jedál pochádzajúcich z Talianska. Pripravuje sa z jednoduchých ingrediencií, ako je múka, voda, droždie a soľ. K vyvaľkaniu na tenký plát sa pridáva olivový olej, ktorý zabezpečuje správnu elasticitu. Pred pečením sa cesto nechá vykysnúť, aby bolo nadýchané. Každý región a kuchár môže do receptu pridávať svoje obľúbené suroviny, čím dáva pizzi vlastný charakter. Správne pripravené cesto je chrumkavé na okrajoch a mäkké uprostred, ideálne pre akékoľvek toppingy.