Švestkové knedlíky
![Švestkové knedlíky](/i/sk/svestkove-knedliky.jpg)
Kynuté slivkové knedlíky žiaria ako drahokam na náhrdelníku slovenskej kuchyne, pretože k slivkám má náš národ špeciálny vzťah. Slivkové knedlíky sa robia veľmi podobne ako ostatné kynuté ovocné knedlíky, len je treba počkať na čas sliviek a neodviesť ich všetky do pálenice na slivovicu. Takže v septembri všetci milovníci slivkových knedlíkov pozor.
Tí, ktorí milujú trpkosladkú kombináciu sliviek a maku, môžu vyskúšať tento náš recept na slivkové knedlíky s makom. Nicméně mletý mak sa nepridáva až naposledy na hotové kynuté knedlíky, ale rovno do cesta. Uvidíte, že tento postup dostane zo sliviek a maku ešte viac materiálu, chuti a vône. Drobná rada: tvaroh použite ten v kocke, pretože tie v vaničke sú príliš mokré a riedke, a tak sa do cesta na knedlíky nehodia. Recept na kynuté slivkové knedlíky práve tu.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
250 g tučného tvarohu v kocke
1 vajce
120 g detskej krupice
2 lyžice mletého maku
12 vypeckovaných sliviek
cukor práškový
maslo
biely jogurt
Postup varenia podľa receptu
Najprv dajte variť vodu vo veľkom hrnci. Do misy dajte vajcia, krupicu a mletý mak. Vytvorte cesto, pričom čím menej sa mieša, tým krehkejšie bude.
Na dosku nasypte hromádku krupice. Na ňu dajte hromádku cesta a rozmačkajte ju na placku. Vykôstkovanú slivku dajte doprostred, zabalte a vyvaľkajte pekný knedlíček-koláčik. To, že bude knedlík obalený v krupici, pomôže tomu, že nebude lepkavý na rukách ani k ostatným kusom.
Do vriacej vody, ktorú ste dali na začiatku variť, dajte knedlíčky tak, aby sa ak možno k sebe príliš nemačkali. Za cca 6–7 minút vyplávajú na hladinu. Dierkovanou naberačkou ich z horúcej vody oslobodte. Máte-li knedlíčkov viac, postup opakujte.
Hotové kysnuté knedlíky posypte práškovým cukrom a prelejte prepusteným maslom. Varianta B: miesto masla možno použiť aj biely jogurt.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Švestkové knedlíky
Slivkové knedlíky sú tradičným jedlom stredoeurópskej kuchyne, obľúbeným najmä v Českej republike a na Slovensku. Tento dezert sa pripravuje z cesta, ktoré môže byť zemiakové, kysnuté alebo tvarohové, a je plnené šťavnatými slivkami. Po uvarení sa knedlíky podávajú posypané cukrom, škoricou a rozpusteným maslom. Niekedy sa používajú aj strúhanka či mak. Slivkové knedlíky sú obľúbené pre svoju sladkú chuť a nadýchanú textúru a často sa podávajú ako hlavné jedlo na sladký spôsob či ako dezert.