Švestkové knedlíky

Švestkové knedlíky
Doba prípravy: 30 minút
Doba varenia: 30 minút
Porcie: 3

Kynuté slivkové knedlíky žiaria ako drahokam na náhrdelníku slovenskej kuchyne, pretože k slivkám má náš národ špeciálny vzťah. Slivkové knedlíky sa robia veľmi podobne ako ostatné kynuté ovocné knedlíky, len je treba počkať na čas sliviek a neodviesť ich všetky do pálenice na slivovicu. Takže v septembri všetci milovníci slivkových knedlíkov pozor.
Tí, ktorí milujú trpkosladkú kombináciu sliviek a maku, môžu vyskúšať tento náš recept na slivkové knedlíky s makom. Nicméně mletý mak sa nepridáva až naposledy na hotové kynuté knedlíky, ale rovno do cesta. Uvidíte, že tento postup dostane zo sliviek a maku ešte viac materiálu, chuti a vône. Drobná rada: tvaroh použite ten v kocke, pretože tie v vaničke sú príliš mokré a riedke, a tak sa do cesta na knedlíky nehodia. Recept na kynuté slivkové knedlíky práve tu.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

250 g tučného tvarohu v kocke
1 vajce
120 g detskej krupice
2 lyžice mletého maku
12 vypeckovaných sliviek
cukor práškový
maslo
biely jogurt

Postup varenia podľa receptu

Najprv dajte variť vodu vo veľkom hrnci. Do misy dajte vajcia, krupicu a mletý mak. Vytvorte cesto, pričom čím menej sa mieša, tým krehkejšie bude.

Na dosku nasypte hromádku krupice. Na ňu dajte hromádku cesta a rozmačkajte ju na placku. Vykôstkovanú slivku dajte doprostred, zabalte a vyvaľkajte pekný knedlíček-koláčik. To, že bude knedlík obalený v krupici, pomôže tomu, že nebude lepkavý na rukách ani k ostatným kusom.

Do vriacej vody, ktorú ste dali na začiatku variť, dajte knedlíčky tak, aby sa ak možno k sebe príliš nemačkali. Za cca 6–7 minút vyplávajú na hladinu. Dierkovanou naberačkou ich z horúcej vody oslobodte. Máte-li knedlíčkov viac, postup opakujte.

Hotové kysnuté knedlíky posypte práškovým cukrom a prelejte prepusteným maslom. Varianta B: miesto masla možno použiť aj biely jogurt.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Švestkové knedlíky

Slivkové knedlíky sú tradičným jedlom stredoeurópskej kuchyne, obľúbeným najmä v Českej republike a na Slovensku. Tento dezert sa pripravuje z cesta, ktoré môže byť zemiakové, kysnuté alebo tvarohové, a je plnené šťavnatými slivkami. Po uvarení sa knedlíky podávajú posypané cukrom, škoricou a rozpusteným maslom. Niekedy sa používajú aj strúhanka či mak. Slivkové knedlíky sú obľúbené pre svoju sladkú chuť a nadýchanú textúru a často sa podávajú ako hlavné jedlo na sladký spôsob či ako dezert.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.7/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Chute, Hlavné jedlo, Zvednuté ovocné knedle, Ovocný, Pre deti, Vegetariánske
Štítky: Česká kuchyňa, cukrovinky, detská výživa, dezert, hlavné jedlo

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Švestkové knedlíky.

Pridať komentár