Žemlovka z vianočky

Ak nám zostane staršia vianočka, môžeme ju využiť na prípravu chutnej žemlovky na obed alebo večeru. Týmto spôsobom spracujeme zvyšky pečiva a celá rodina si...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 vianočka (500 g)
5 väčších jabĺk
250 ml mlieka
3 lyžice rumu
40 g masla
2 vajcia
hrozienka (podľa chuti)
orechy (podľa chuti)
škoricový cukor (podľa chuti)
maslo na vymazanie pekáča
Postup varenia podľa receptu
Jablká nahrubo nastrúhame a vianočku nakrájame na hrubšie kusy.
Každý plátok namočíme do mlieka a pokladáme vrstvu do pekáča, ktorý sme vymazali maslom.
Na dno dáme jablká, hrozienka a nasekané alebo nastrúhané orechy, všetko posypeme škoricovým cukrom a prelejeme roztopeným maslom a rumom. Takto pokračujeme s vrstvami, pričom posledná bude vianočka. Tú iba pokvapkáme maslom a zalijeme zmesou vyšľahaných vajec s trochou mlieka.
Pečte v rúre na 180 °C, kým nezískajú zlatistú farbu. Podávajte posypané práškovým cukrom a ozdobené šľahačkou. Skvele chutí, keď do jabĺk pridáte kúsky marhúľ, napríklad kompótovaných.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Žemlovka z vianočky
Žemlovka z vianočky je tradičný český dezert, ktorý sa často pripravuje ako spôsob, ako zužitkovať zvyšky vianočky po Vianociach. Tento chutný pokrm sa skladá z vrstvených plátkov vianočky, jabĺk a hrozienok, ktoré sú zalité smotanou a vajíčkami. Pečenie vytvára zlatistú kôrku, zatiaľ čo vo vnútri zostáva nadýchaný a aromatický. Žemlovka sa podáva teplá, často s vanilkovou omáčkou alebo šľahačkou, a je obľúbená nielen počas sviatkov, ale aj po celý rok ako lahodný dezert alebo sladký obed.