Hovädzí vývar
![Hovädzí vývar](/i/sk/hovadzi-vyvar.jpg)
Recept na hovädzí vývar tvrdí muziku v mnohých jedlách, čím sa stáva nenahraditeľným pomocníkom každého kuchára. Recept na silný hovädzí vývar toho naozaj vie veľa – nasýtiť, zahriať, dodať živiny, liečiť. Pre každého sa potom teda vynára otázka, na ktorú je potrebné odpovedať kladne. Recept na hovädzí vývar musí vedieť každý, a každý sa to aj naučí, pretože recept na hovädzí vývar predstavuje jednoduché jedlo, aj keď na prípravu časovo náročné.
Postupov na prípravu receptu na hovädzí vývar existuje nepreberné množstvo. Napriek tomu aj tu platia pravidlá, ktoré dodržujte, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok. Je to pomer mäsa a vody, hovädzí vývar sa vlastne nevari, teplota vody zostáva pod bodom varu, a v recepte na hovädzí vývar to zas až tak nepreháňajte so zeleninou, bylinkami a korením. Recept na hovädzí vývar získava väčšinu chuti z mäsa a nie z kostí, ktoré mu dodávajú zdraviu prospešný kolagén. Silný hovädzí vývar výrazne vylepšíte pridaním mäsových odrezkov, rebier, na ktorých je dosť mäsa, alebo trebárs hovädzím hrudím (lacný, nedocenený kus mäsa). Ak chcete recept na hovädzí vývar tmavo zafarbený, kosti najprv opečte dohneda.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
4 l vody
2 kg hovädzích rebier, hrudníka a morkových kostí
1 cibuľa
100 g koreňovej petržlenovej vňate
100 g zeleru
100 g mrkvy
2 strúčiky cesnaku
petržlenová vňať
nové korenie
celý čierny korenie
bobkový list
Postup varenia podľa receptu
Mäso a kosti dajte do hrnca do studenej vody a priveďte k miernemu varu. Voda bude prebublávať, nie vrieť. Až sa vysráža na povrch bielkovina a tuk, zoberte ich lyžicou, vývar bude čistší. Celá procedúra zaberie 2–4 hodiny.
Hodinu až hodinu a pól pred koncom do hrnca pridajte rozkrojenú cibuľu aj so šupkou (šupka dodá vývaru farbu), olúpaný a nakrájaný zeler, olúpaný cesnak a na väčšie kocôčky nakrájanú mrkvu a petržlen. Rovnako do hrnca pridajte korenie a bylinky.
Hotový hovädzí vývar sceďte. Mäso oberte a dajte naspäť do vývaru. Zeleninu vyberte a dajte do krabičky, nie späť do vývaru, mohol by totiž rýchlejšie skysnúť. Časť zamieri do mrazničky na neskoršie varenie, časť rovno podávajte napríklad s pečeňovými knedlíkmi alebo celestýnskymi rezancami.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Hovädzí vývar
Hovädzí vývar je tradičné české polievkové jedlo, ktoré je obľúbené vďaka svojej bohatej chuti a liečivým účinkom. Základom je dôkladné varenie hovädzieho mäsa a kostí, čo dáva polievke hlbokú chuť a úchvatnú arómu. Vývar sa obohacuje zeleninou, ako je mrkva, zeler a petržlen, a dochucuje sa korením, ako je čierne korenie a nové korenie. Hotový vývar je číry a podáva sa často s rezancami alebo pečeňovými knedlíkmi. Hovädzí vývar je ideálny na zahriatie v chladných dňoch a na podporu regenerácie pri nachladnutí.