Citrónový koláč

Vajcia vyšľaháme s cukrom. Následne pridáme mlieko, olej, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, múku, prášok do pečiva a jedlú sódu. Polovicu zmesi nalejeme na…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Cesto
4 vajcia
220 g cukru
vanilkový cukor
250 ml mlieka
225 ml oleja
100 ml citrónovej šťavy
2 čajové lyžičky citrónovej kôry
400 g polohrubej múky
prášok do pečiva
1 čajová lyžička jedlej sódy
2 polievkové lyžice kakaa
Krém
3 bielky
30 g kryštálového cukru
1 polievková lyžica džemu
1/2 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
trochu potravinárskej farby
Na rozvar
100 g kryštálového cukru
trochu vody
Postup varenia podľa receptu
Vajíčka vyšľaháme s cukrom, potom pridáme mlieko, olej, citrónovú šťavu, nastrúhanú citrónovú kôru, múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.
Na vymastený plech nalijeme prvú polovicu cesta, zatiaľ čo druhú polovicu zmiešame s kakaom a tú nalijeme na svetlé cesto.
Pečieme dvadsať minút pri teplote 180 až 200 stupňov Celzia. Potom necháme vychladnúť.
Krém: Cukor zalejeme vodou, aby ho len mierne pokryl. Pri stálom miešaní varíme prudko, kým sa hmota nezačne ťahať, potom odstavíme.
Do misky vložíme vaječné bielky, cukor, džem, kyselinu citrónovú rozpustenú vo vode a trochu žltého farbiva.
Zabúchame sneh. Do snehu počas neustáleho mixovania pridávame horúci sirup.
Po ušľahaní natrieme na vychladené cesto a posypeme kakaom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Citrónový koláč
Citrónový koláč je obľúbený dezert, ktorý spája sviežu chuť citrusov s jemnou krémovosťou. Jeho základom je krehký korpus, ktorý sa zvyčajne pripravuje z masla, cukru a múky. Naň sa nalieva citrónová náplň vyrobená z čerstvej citrónovej šťavy, vajec a cukru. Po upečení sa koláč často posýpa práškovým cukrom alebo podáva so šľahačkou. Tento osviežujúci koláč je ideálnym sladkým zakončením každého jedla a jeho citrusová chuť dodáva energiu a osvieženie. Perfektne sa hodí na letné večery a rôzne oslavy.