Domáce karamelky

Vytvorenie tejto obľúbenej sladkosti nie je príliš zložité. Je len potrebné riadiť sa návodom, mať po ruke teplomer a počas prípravy dodržiavať určené teploty.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
250 ml smotany na šľahanie
5 lyžíc roztopeného masla
1 vanilkový struk
1 lyžička mletej škorice
1/2 lyžičky soli
Ďalej
1/2 pohára medu
1,25 pohára cukru
veľká soľ (môže sa vynechať)
Postup varenia podľa receptu
Smetanu, maslo, semienka z vanilky, škoricu a soľ zahrejeme až k varu, a keď začnú variť, odstavíme ich z ohňa. Potom ich necháme odstáť pri izbovej teplote.
Do hrnca vložíme cukor a med, a pri strednej teplote varíme, kým teplota nedosiahne 138 °C, pričom občas premiešame. Akonáhle dosiahneme túto teplotu, pridáme smotanovú zmes a pokračujeme varení na strednom plameni, kým teplota nezíska 126 °C.
Plech alebo formu vystelieme papierom na pečenie a nalejeme naň pripravenú zmes. Na povrchu ju môžeme jemne posypať vločkovou soľou.
Necháme asi 30 minút stáť pri izbovej teplote, potom dáme do chladničky na približne 2 hodiny.
Keď zmes stuhne, nakrájame ju na kocky alebo obdĺžniky pomocou naolejovaného noža alebo krájača na pizzu. Každý kúsok karamelu potom zabalíme do papiera na pečenie alebo potravinovej fólie.
Udržujeme v uzavretej nádobe pri izbovej teplote maximálne 3 týždne.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáce karamelky
Domáce karamelky sú lahodným sladkým potešením, ktoré si jednoducho pripravíte aj v pohodlí domova. Ich výroba spočíva v karamelizácii cukru, doplneného maslom a smotanou, čo vytvára bohatú a krémovú textúru. Môžete ich ochutiť rôznymi ingredienciami, ako sú orechy, čokoláda alebo morská soľ, čím pridáte jedinečný nádych. Tieto domáce dobroty sú skvelým darčekom alebo lahodným spestrením ku káve a čaju, a každý si na nich pochutná. Vyskúšajte si vytvoriť svoje vlastné domáce karamelky a užite si ich nezameniteľnú chuť!