Domáce maslo

Domáce maslo
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Obe smotany nalejeme do misky a zapneme ručný mixér. Šľaháme, kým nebude náš krém pevný, ale pokračujeme v šľahaní ďalej, pretože nechceme len šľahačku, ale…

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

2 krabičky smotany 33% tuku
(pozor na to, aby boli len pasterizované, žiadne UHT a pod. ani v kelímku, neosvedčilo sa mi to)
Pripravte si
ručný mixér
misku na šľahanie masla
menšiu misku, do ktorej budete sťahovať mlieko
cedník, gumenú stierku
RUKAVICE a zástera

Postup varenia podľa receptu

Obe smotany nalejeme do misy a zapneme ručný šľahač. Šľaháme, kým nedostaneme pevnú šľahačku, ale pokračujeme ďalej, pretože chceme maslo. Šľaháme, kým si nevšimneme, že sa konzistencia začína meniť a hmota sa delí na malé kúsočky - to už sa začína tvoriť maslo.

Ak sa oddelí maslo od mlieka, pokračujeme v šľahaní, kým nezačne kvapalina striekať. Potom vypneme šľahač a nasadíme si rukavice. Mlieko prelejeme cez sitko do menšej misy a z masla vymačkáme čo najviac mlieka, ktoré necháme na sitku. Veľkú misku od masla prepláchneme studenou vodou a okolo jednej lyžice vody v nej necháme. Vložíme maslo späť do misy a ešte chvíľu šľaháme. Slitú tekutinu uchováme v chladničke, pretože ju môžeme použiť na varenie a podobne.

Teraz maslo krátko šľaháme, potom ho precedíme a prepláchneme studenou vodou. Znova šľaháme, znova precedíme a prepláchneme. Trošku maslo stlačíme, aby sme z neho dostali čo najviac kvapaliny a aby bolo čisté. Tento postup opakujeme asi 3 až 4-krát, takže by sme mali mať čisté maslo.

Na záver formujeme maslo do požadovaného tvaru a uložíme ho do maselníčky, samozrejme aj do chladničky. Pri príprave domáceho masla je kľúčové dbať na hygienu, takže všetko musí byť starostlivo umyté.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáce maslo

Domáce maslo je lahodný a prírodný produkt, ktorý si môžete ľahko vyrobiť v pohodlí svojho domova. Stačí zmiešať šľahačku a chvíľu ju šľahať, kým sa maslo neoddělí od podmáslia. Výsledkom je jemné, krémové maslo, ktoré môžete ochutiť soľou alebo bylinkami podľa chuti. Domáce maslo je zdravšou alternatívou k tým komerčným a neobsahuje žiadne umelé prísady. Skvele sa hodí na chlieb, do pečenia alebo ako prísada do rôznych pokrmov, pričom na každom stole vytvorí útulnú atmosféru.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.7/5 (33 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Rýchla večera
Tag: ľahké, bežný deň, česká, ľahký, ostatné, studená kuchyňa

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Domáce maslo.

Pridať komentár