Domáce maslo

Obe smotany nalejeme do misky a zapneme ručný mixér. Šľaháme, kým nebude náš krém pevný, ale pokračujeme v šľahaní ďalej, pretože nechceme len šľahačku, ale…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 krabičky smotany 33% tuku
(pozor na to, aby boli len pasterizované, žiadne UHT a pod. ani v kelímku, neosvedčilo sa mi to)
Pripravte si
ručný mixér
misku na šľahanie masla
menšiu misku, do ktorej budete sťahovať mlieko
cedník, gumenú stierku
RUKAVICE a zástera
Postup varenia podľa receptu
Obe smotany nalejeme do misy a zapneme ručný šľahač. Šľaháme, kým nedostaneme pevnú šľahačku, ale pokračujeme ďalej, pretože chceme maslo. Šľaháme, kým si nevšimneme, že sa konzistencia začína meniť a hmota sa delí na malé kúsočky - to už sa začína tvoriť maslo.
Ak sa oddelí maslo od mlieka, pokračujeme v šľahaní, kým nezačne kvapalina striekať. Potom vypneme šľahač a nasadíme si rukavice. Mlieko prelejeme cez sitko do menšej misy a z masla vymačkáme čo najviac mlieka, ktoré necháme na sitku. Veľkú misku od masla prepláchneme studenou vodou a okolo jednej lyžice vody v nej necháme. Vložíme maslo späť do misy a ešte chvíľu šľaháme. Slitú tekutinu uchováme v chladničke, pretože ju môžeme použiť na varenie a podobne.
Teraz maslo krátko šľaháme, potom ho precedíme a prepláchneme studenou vodou. Znova šľaháme, znova precedíme a prepláchneme. Trošku maslo stlačíme, aby sme z neho dostali čo najviac kvapaliny a aby bolo čisté. Tento postup opakujeme asi 3 až 4-krát, takže by sme mali mať čisté maslo.
Na záver formujeme maslo do požadovaného tvaru a uložíme ho do maselníčky, samozrejme aj do chladničky. Pri príprave domáceho masla je kľúčové dbať na hygienu, takže všetko musí byť starostlivo umyté.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáce maslo
Domáce maslo je lahodný a prírodný produkt, ktorý si môžete ľahko vyrobiť v pohodlí svojho domova. Stačí zmiešať šľahačku a chvíľu ju šľahať, kým sa maslo neoddělí od podmáslia. Výsledkom je jemné, krémové maslo, ktoré môžete ochutiť soľou alebo bylinkami podľa chuti. Domáce maslo je zdravšou alternatívou k tým komerčným a neobsahuje žiadne umelé prísady. Skvele sa hodí na chlieb, do pečenia alebo ako prísada do rôznych pokrmov, pričom na každom stole vytvorí útulnú atmosféru.