Francúzsky cibuľový koláč
Príprava slaného cibuľového koláča je jednoduchá a výsledok je naozaj vynikajúci. Silná chuť cibule je zjemnená smotanou a koláč má tiež krásnu vôňu.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Cesto
300 g hladkej múky
150 ml vody
1/2 lyžičky sušeného droždia
30 g oleja
soľ
Náplň
200 ml kyslej smotany
200 g tvarohu (tučného)
500 g cibule
250 g slaniny
6 strúčikov cesnaku
mletý čierny korenie
soľ
tymian
bazalka
oregano
Postup varenia podľa receptu
Do misy dáme múku, do ktorej pridáme soľ a droždie. Postupne vlejeme vodu a olej a vypracujeme cesto. Necháme ho chvíľu odstáť.
Rúru včas na maximum predhrejeme. Zapekaciu alebo tortovú formu vyložíme papierom na pečenie.
Medzitým pokrájame slaninu na menšie kúsky a osmahneme ju. Cibuľu olúpeme a nasekáme na malé kúsky. Pridáme ju k slanine a krátko opékame.
V mise spojíme smotanu s tvarohom, pridáme soľ, korenie, cesnak, oregano a bazalku.
Cesto vyvaľkáme a dáme do vopred pripravené formy.
Na cesto nanesieme tvarohovú zmes a na vrch pridáme cibuľu so slaninou. Jemne posypeme tymiánom.
Pekli sme pri maximálnej teplote rúry po dobu približne 7 minút.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Francúzsky cibuľový koláč
Francúzsky cibulový koláč, známy ako quiche, je lahodné jedlo pochádzajúce z francúzskej kuchyne. Hlavnými ingredienciami sú karamelizované cibule, smotana, vajcia a syr, ktoré sú starostlivo zmiešané a nalité na krehké cesto. Tento koláč je ideálny ako predjedlo alebo hlavný chod, servíruje sa teplý alebo studený. Jeho bohatá chuť a aróma sú výsledkom dlhého varenia cibule, ktoré dodáva pokrmu nezameniteľný charakter. Francúzsky cibulový koláč je obľúbený nielen vo Francúzsku, ale aj po celom svete.
Tomáš Rohlena