Zemiakový koláč z "tatarského" cesta

Cesto som pripravovala v pekárni, ale dá sa urobiť aj ručne. Do pekárne vložíme mlieko, tatársku omáčku, soľ, jemne nastrúhané zemiaky, múku a nakoniec…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
100 ml vlažného mlieka
4 vrchovaté lyžice tatárskej omáčky alebo majonézy, ale s tatárskou je cesto chutnejšie
4 zemiaky uvarené v šupke, vychladené a olúpané
lyžička soli
400 ml polohrubej múky
20 g droždia
olej na vymazanie formy
zmes nahrubo nastrúhaných tvrdých syrov na posypanie, cca 150 g celkom (mala som nivu, goudu a údený eidam)
vetvička čerstvého tymiánu alebo trocha sušeného
Postup varenia podľa receptu
Cesto som pripravovala v pekárni, ale dá sa spracovať aj ručne.
Do pekárne vložíme mlieko, tatársku omáčku, soľ, jemne nastrúhané zemiaky, múku a na vrch rozdrobíme droždie. Necháme prístroj spracovať cesto, ktoré by malo byť kvôli zemiakom trochu redšie ako normálne kysnuté cesto. Pekáreň vypneme a necháme cesto prikryté kysnúť asi 30 minút.
Vymastenú sklenenú formu na koláč dôkladne potrieme olejom a cesto, ktoré vykyslo, pomocou stierky presunieme dnu. S pomocou olejom namočených rúk ho rovnomerne rozotrieme a na vrch nasypeme zmes syrov, na záver pridáme niekoľko lístkov tymiánu.
Pečieme pri teplote 175 °C približne 45 minút.
Môžeme ho servírovať teplý ako hlavné jedlo, napríklad so zeleninovým šalátom alebo ovocným kompótom (vynikajúce sú slivky). Koláč je však chutný aj studený, napríklad ako doplnok k polievkam.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zemiakový koláč z "tatarského" cesta
Bramborový koláč z "tatarkového" cesta je lahodný pokrm, ktorý spája krehké cesto s tradičnými chuťami zemiakov. Toto netradičné cesto, pripravené s tatárskou omáčkou, dodáva koláču jemnú a krémovú konzistenciu. Plnený zemiakovou zmesou s bylinkami a korením, koláč je ideálny ako hlavné jedlo alebo desiata. Skvele chutí ako teplý, tak studený, čo z neho robí obľúbenú voľbu pre rodinné oslavy a pikniky. Vyskúšajte ho a vychutnajte si kombináciu chutí a textúr, ktorú ponúka!