Zemiakový koláč z "tatarského" cesta

Zemiakový koláč z "tatarského" cesta
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Cesto som pripravovala v pekárni, ale dá sa urobiť aj ručne. Do pekárne vložíme mlieko, tatársku omáčku, soľ, jemne nastrúhané zemiaky, múku a nakoniec…

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

100 ml vlažného mlieka
4 vrchovaté lyžice tatárskej omáčky alebo majonézy, ale s tatárskou je cesto chutnejšie
4 zemiaky uvarené v šupke, vychladené a olúpané
lyžička soli
400 ml polohrubej múky
20 g droždia

olej na vymazanie formy
zmes nahrubo nastrúhaných tvrdých syrov na posypanie, cca 150 g celkom (mala som nivu, goudu a údený eidam)
vetvička čerstvého tymiánu alebo trocha sušeného

Postup varenia podľa receptu

Cesto som pripravovala v pekárni, ale dá sa spracovať aj ručne.

Do pekárne vložíme mlieko, tatársku omáčku, soľ, jemne nastrúhané zemiaky, múku a na vrch rozdrobíme droždie. Necháme prístroj spracovať cesto, ktoré by malo byť kvôli zemiakom trochu redšie ako normálne kysnuté cesto. Pekáreň vypneme a necháme cesto prikryté kysnúť asi 30 minút.

Vymastenú sklenenú formu na koláč dôkladne potrieme olejom a cesto, ktoré vykyslo, pomocou stierky presunieme dnu. S pomocou olejom namočených rúk ho rovnomerne rozotrieme a na vrch nasypeme zmes syrov, na záver pridáme niekoľko lístkov tymiánu.

Pečieme pri teplote 175 °C približne 45 minút.

Môžeme ho servírovať teplý ako hlavné jedlo, napríklad so zeleninovým šalátom alebo ovocným kompótom (vynikajúce sú slivky). Koláč je však chutný aj studený, napríklad ako doplnok k polievkam.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Zemiakový koláč z "tatarského" cesta

Bramborový koláč z "tatarkového" cesta je lahodný pokrm, ktorý spája krehké cesto s tradičnými chuťami zemiakov. Toto netradičné cesto, pripravené s tatárskou omáčkou, dodáva koláču jemnú a krémovú konzistenciu. Plnený zemiakovou zmesou s bylinkami a korením, koláč je ideálny ako hlavné jedlo alebo desiata. Skvele chutí ako teplý, tak studený, čo z neho robí obľúbenú voľbu pre rodinné oslavy a pikniky. Vyskúšajte ho a vychutnajte si kombináciu chutí a textúr, ktorú ponúka!

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.9/5 (43 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Pečivo
Tag: občerstvenie, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, slané, česká, pečenie, náročné, náročný, večierky a oslavy, syry, slané pečivo, kysnutie, slané koláče, domáca pekáreň

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Zemiakový koláč z "tatarského" cesta.

Pridať komentár