Jidáše so škvarkami

Jidáše so škvarkami
Doba prípravy: 130 minút
Doba varenia: 20 minút
Porcie: 1

Jidáše sú obvyklým sladkým pečivom počas Veľkej noci. Ak niekto nemá rád príliš sladké, môže si s nami urobiť slanú verziu…

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

350 ml plnotučného mlieka
30 g čerstvých kvasníc
50 g sádla
250 g škvarkov
500 g polohrubej múky
100 g hladkej múky
1-2 lyžičky soli (soľ závisí od slanosti škvarkov)
1 lyžička čerstvo mletého korenia
50 g nasekaného medvedieho cesnaku (ak neseženiete medvedí cesnak, použite 25 g nasekanej petržlenovej vňate)
2 žĺtky
60 g jemne nastrúhanej uvarenej zemiaky
Na dokončenie
1 rozšľahané vajce na potretie
3 lyžičky hrubozrnnej bylinkovej soli na posypanie

Postup varenia podľa receptu

Ohrejte mlieko tak, aby malo vlažnú teplotu, potom do neho rozdrobte kvasnice a premiešajte.

Nechajte masť zmäknúť pri izbovej teplote alebo ju roztopte a potom nechajte vychladnúť. Nasekajte škvarky na jemno a medvedí cesnak nahrubo.

V mise spojte všetky suroviny, pridajte nakynutý kvások a spracujte cesto, ktoré sa nelepí. Ak je cesto lepkavé, pridajte trochu múky naviac.

Vytvorte z cesta guľatý bochník a zakryte ho utierkou. Nechajte ho kysnúť 45 až 60 minút, kým sa objem cesta nezväčší dvakrát.

Rozdeľte cesto na kusy o váhe 70 g a z každého vyvaľkajte pás o dĺžke 30 cm.

Tvarujte ich do podoby jidášov, umiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte kysnúť 20-30 minút.

Pred tým, než ich upečiete, potrite jidáše rozšľahaným vajcom a posypte ich malým množstvom bylinkovej soli.

Pečte 20 až 30 minút pri teplote 200 °C, kým nebudú zlatisté. Prispôsobte dobu pečenia podľa vašej rúry.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Jidáše so škvarkami

Jidáše so škvarkami sú tradičným jedlom slovenskej kuchyne, obľúbeným predovšetkým na Veľkú noc. Táto chutná kombinácia sladkého a slaného spája mäkké kysnuté cesto s chrumkavými škvarkami, ktoré dodávajú lahodnú chuť. Jidáše sa často podávajú teplé, posypané cukrom alebo sa servírujú s čerstvým chlebom ako chutná desiata. Príprava jidášov je spojená s rodinnými tradíciami a často sa odovzdáva z generácie na generáciu. Tento pokrm je nielen vynikajúci, ale aj symbolicky predstavuje sviatočné obdobie a rodinnú pohodu.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.4/5 (28 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Pečivo
Tag: Veľká noc, občerstvenie, lacné, česká, pečenie, náročné, náročný, slané pečivo, drobné slané pečivo, jarná, kysnutie, medvedí cesnak

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Jidáše so škvarkami.

Pridať komentár