Rohlíky

Domáce pečivo sa nedá mať dosť! Rohlíky sa skvele hodia k polievke, zeleninovému šalátu, k vajciam alebo len tak s maslom.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
250-280 ml vody
2 lyžičky soli
1 lyžička cukru
1 lyžica oleja
100 g celozrnnej múky
400 g polohrubej múky
20 g droždia (sušené 1,5 lyžičky)
šunka (voliteľne)
syr (voliteľne)
vajce na potretie
Na posyp
soľ
mak
kmín, sezam...
olej na vymastenie plechu (alebo papier na pečenie)
Postup varenia podľa receptu
Tento recept je možné využiť aj v domácej pekárni. Ak ju chceme použiť, najprv nalejeme tekuté ingrediencie, pridáme soľ a cukor do nádoby pekárne, potom prisypeme múku a droždie a spustíme program Cesto. Hmotu upravujeme buď múkou, alebo malým množstvom vody, v závislosti od toho, ako múka absorbuje tekutinu, aby sme získali pružné cesto.
Bez použitia pekárne postupujeme takto: Do misky nalejeme tretinu vody, pridáme lyžicu múky, cukor a droždie. Všetko dôkladne premiešame a necháme kvások vykvasit zhruba 30 minút, v závislosti na teplote v miestnosti.
Do vzniknutého kvásku pridáme zvyšok vody, múku, soľ a olej. Cesto dôkladne spracujeme, buď ručne, alebo pomocou robota, a potom ho necháme pod utierkou kysnúť, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
Po tomto kroku pokračujeme rovnakým spôsobom pri všetkých prípravách cesta. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú pracovnú plochu a rozdelíme ho na 5 častí.
Každú časť cesta rozvaľkáme na kruh s priemerom približne 25 cm a hrúbkou 1 cm. Tieto kruhy následne rozdelíme na 4 trojuholníky. Od širšej strany trojuholníkov stočíme dovnútra a pri jemnom vytiahnutí vrchného cípu ich stočíme do tvaru rohlíčka.
Ak chceme do rohlíkov pridať náplň, zabalíme do cesta plátok šunky alebo syra.
Rohlíky umiestnime na plech, ktorý sme potreli olejom alebo pokryli papierom na pečenie, zakryjeme ich utierkou alebo fóliou a necháme ich asi 30 minút vykysnúť.
Predtým, než rohlíky úplne vykysnú, predhrejeme rúru na 200 °C a na dno rúry dáme starý plech.
Po vykysnutí potreli rohlíky rozšľahaným vajcom a posypeme soľou a kmínom. Potom ich vložíme do rúry a na dno nalejeme pol pohára horúcej vody. Pečieme v predhriatej rúre približne 15 minút, kým nezezlátnu.
Po upečení dáme rohlíky na mriežku a necháme ich vychladnúť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Rohlíky
Rohlíky sú obľúbeným pečivom v slovenskej kuchyni. Majú typický tvar, ktorý pripomína polmesiac, a sú často chrumkavé na povrchu, zatiaľ čo vo vnútri sú mäkké a nadýchane. Rohlíky sa najčastejšie konzumujú ako príloha k jedlám, ale aj ako súčasť raňajok s maslom a džemom. Existuje mnoho variant rožkov, vrátane svetlých, tmavých a celozrnných. Sú obľúbené pre svoju univerzálnosť a chutnosť, a preto ich nájdete v každej pekárni po celej krajine.