Domáce rožky
![Domáce rožky](/i/sk/domace-rozky.jpg)
Pečivo s láskou doma upečené. Poďme si to vyskúšať. Domáce žemličky.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 kávová lyžička cukor
150 ml olej
600 g múka - hladká
1 ks droždie (42g)
250 ml polotučné mlieko
1 ks vajíčko na potretie
soľ - hrubá (na dozdobenie)
1 kávová lyžička klasická soľ
3 ks vajíčka
Postup varenia podľa receptu
Zmiešame cukor, droždie, trošku vlažného mlieka a pripravíme kvások. Posypeme múkou a necháme vykysnúť.
Potom do misy preosiatame múku, vajcia, mlieko, olej, cukor, soľ a hotový kvások. Dobre vymiesime a posypeme hladkou múkou. Teraz necháme cesto kysnúť 1 hodinu.
Pripravíme si silikónovú alebo drevenú dosku a cesto na nej ešte raz prehnietime. Plech si vyložíme papierom na pečenie.
Vytvarujeme väčšie guľôčky a prenesieme na plech, kde budú ešte pol hodiny odpočívať a kysnúť.
Predhrejeme si rúru na 180°C. Guľôčky narežeme do kríža, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme soľou, syrom alebo semienkami.
A potom šup do rúry. Pečieme 20 minút.
Dobrú chuť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáce rožky
Domáce houstičky sú lahodné pečivo, ktoré si môžete ľahko pripraviť doma. Sú skvelé na raňajky s maslom a marmeládou, ale aj ako príloha k polievkam a šalátom. Na ich prípravu potrebujete základné suroviny ako múku, droždie, mlieko a maslo. Cesto sa hnetie do jemnej a pružnej konzistencie, necháva sa vykysnúť a potom sa formujú malé bochníky. Po upečení majú houstičky zlatistú kôrku a mäkký vnútro. Môžete ich posypať makom, sezamom alebo hrubou soľou pre extra chuť. Výsledkom sú čerstvé a voňavé houstičky, ktoré ocení celá rodina.