Tlačenka po domácky
![Tlačenka po domácky](/i/sk/tlacenka-po-domacky.jpg)
Muži určite ocenia, keď pre nich pripravíte domáce tlačenky. Nakúpite u svojho mäsiara bravčové kolienka, nohy, hlavu, jazyk, pečeň. Alebo môžete zvoliť inú kombináciu mäsa. Mäsár vám určite poradí.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 kg bravčová hlava
1 kg bravčový jazyk
0,5 kg bravčové pečeň
500 ml vývar
1,5 kg bravčové koleno
1 ks cesnaková cibuľa
cesnak
majorán
nové korenie - mleté
soľ
čierne korenie - mleté
nové korenie - mleté
kúsok sadla
Postup varenia podľa receptu
Pripravíme si veľké hrnce alebo papiňák a pustíme sa do toho.
Nôžky, hlavu, kolienka si poriadne očistíme. Zbavíme prípadne chĺpkov. Neosolené pečeň dáme variť zvlášť do iného hrnca. Ostatné mäso dáme variť na veľmi dlho. Musíte to ohlídať. Mäso musí byť mäkké, ale nie úplne.
Potom si scedíme vývar z mäsa a odložíme nabok. Tuk z vývaru odoberieme.
Pečeň si potom nakrájame na malé kúsky, jazyk ošúpeme a tiež nakrájame. Oberieme mäso z kostí a pokrájame. Kožu buď nameleme alebo taktiež pokrájame na maličké kúsky.
Vezmeme si obrovský hrniec a osmažíme cibuľu na masti. Vsypeme všetko mäso, kožu a pečeň. Prilijeme vývar z mäsa a okořeníme. Pridáme cesnak podľa vlastného uváženia. Lehko zohrejeme a odoberieme nabok, kde máme už pripravené tlačenkové črevo.
Naplníme, zavážeme oba konce. A uprostred čreva ešte raz zavážeme.
Do vriacej vody vložíme naplnené tlačenkové črevo a asi 1,5 - 2 hod. varíme.
Potom vyberieme, píchnutím zbavíme vzduchu a necháme vychladnúť. Počas chladnutia rôzne otáčame, upravujeme tvar.
Nakoniec dáme cez noc odležať do chladničky.
Druhý deň si na doske nakrájame cibuľu a tlačenku. Pokvapkáme octom a k tomu čerstvé pečivo. Mňam a dobrú chuť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Tlačenka po domácky
Tlačenka po domácky je tradičné české jedlo, ktoré sa pripravuje z rôznych druhov mäsa, vrátane bravčového kolena a brucha. Mäso sa varí do mäkka, potom sa zmieša s korením, cibuľou a cesnakom. Zmes sa naleje do formy a ponechá sa stuhnúť. Výsledkom je chutný pokrm podobný aspiku, ktorý sa zvyčajne podáva nakrájaný na plátky s cibuľou, octom a chlebom. Tlačenka je obľúbená nielen vďaka svojej bohaté chuti, ale aj vďaka možnosti využitia zvyškov mäsa, čím sa minimalizuje odpad.