Plzeňské rozpeky
Začneme prípravou kvásku z trochy mlieka, droždia a cukru. Vedľa si premiešame mlieko so žltkami.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
cesto 1 kocka kvasnice
2 ks žĺtok
250 g polohladká múka
1 čajová lyžička soľ
10 dkg roztopené maslo
250 g hladká múka
200 ml mlieko
1 čajová lyžička cukor
vlažné mlieko
na potretie slanina
Postup varenia podľa receptu
Do misy s múkou pridáme už vzklíčený kvások, rozmiešané žĺtky s mliekom, rozpustené maslo a soľ. Vyhnietame cesto a dáme ho na teplé miesto, aby vykynulo.
Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie. Z vykynutého cesta teraz tvarujeme naše rozpeky (bochánky), ktoré po umiestnení na plech rozmáčkneme. Malo by nám to vyjsť asi na 6 bochánkov. Takto ešte necháme chvíľu dokynúť.
Rozpustíme si trochu sadla, potrieme ním nakynuté rozpeky a vkladáme do rúry na 180°C. Pečieme približne 40 minút.
Podávame ako prílohu k mäsu a zelenine.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Plzeňské rozpeky
Pilsenské rozpeky sú tradičné české jedlo pochádzajúce z Plzne. Táto špecialita sa skladá z mäkkého chleba, ktorý je pozdĺžne rozkrojený a plnený rôznymi ingredienciami, ako sú šunka, syr a zelenina. Rozpeky sa potom pečú v rúre, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Sú obľúbené ako rýchle občerstvenie alebo ľahký pokrm a často sa podávajú s čerstvým šalátom. Vďaka svojej lahodnej chuti a jednoduchému príprave si získali srdcia mnohých milovníkov českej kuchyne.