Plzeňské rozpeky

Plzeňské rozpeky
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Začneme prípravou kvásku z trochy mlieka, droždia a cukru. Vedľa si premiešame mlieko so žltkami.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

cesto 1 kocka kvasnice
2 ks žĺtok
250 g polohladká múka
1 čajová lyžička soľ
10 dkg roztopené maslo
250 g hladká múka
200 ml mlieko
1 čajová lyžička cukor
vlažné mlieko
na potretie slanina

Postup varenia podľa receptu

Do misy s múkou pridáme už vzklíčený kvások, rozmiešané žĺtky s mliekom, rozpustené maslo a soľ. Vyhnietame cesto a dáme ho na teplé miesto, aby vykynulo.

Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie. Z vykynutého cesta teraz tvarujeme naše rozpeky (bochánky), ktoré po umiestnení na plech rozmáčkneme. Malo by nám to vyjsť asi na 6 bochánkov. Takto ešte necháme chvíľu dokynúť.

Rozpustíme si trochu sadla, potrieme ním nakynuté rozpeky a vkladáme do rúry na 180°C. Pečieme približne 40 minút.

Podávame ako prílohu k mäsu a zelenine.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Plzeňské rozpeky

Pilsenské rozpeky sú tradičné české jedlo pochádzajúce z Plzne. Táto špecialita sa skladá z mäkkého chleba, ktorý je pozdĺžne rozkrojený a plnený rôznymi ingredienciami, ako sú šunka, syr a zelenina. Rozpeky sa potom pečú v rúre, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Sú obľúbené ako rýchle občerstvenie alebo ľahký pokrm a často sa podávajú s čerstvým šalátom. Vďaka svojej lahodnej chuti a jednoduchému príprave si získali srdcia mnohých milovníkov českej kuchyne.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.5/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Pečivo, Prílohy
Štítky: Česká kuchyňa, príloha, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Plzeňské rozpeky.

Pridať komentár