Francúzske bagety

Nič sa nevyrovná pocitu, keď vytiahnete z trúby chrumkavú bagetu s krásne zlatou kôrkou a jemným vnútrom. Chcete si doma upiecť francúzske bagety, ale máte strach to skúsiť?
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g hladkej múky
2 zarovnané lyžičky soli
1 lyžička cukru
300 g vlažnej vody (300-310 g)
17 g čerstvého droždia
kúsok oleja
Postup varenia podľa receptu
Na zamiesenie cesta používame mixér alebo domácu pekáreň.
Múku s ohľadom na presýpanie zmiešame so soľou a vytvoríme v nej dôlek, do ktorého vložíme lyžičku cukru a časť vlažnej vody, ktorú sme si už pripravili.
Do prostredka s vodou rozdrobíme kvasnice a necháme asi 10 minút odstáť. Potom spracujeme cesto pomocou robota alebo ručne a následne ho necháme kysnúť.
Do domácej pekárne najprv nalejeme vodu, potom pridáme múku so soľou a nakoniec cukor a kvasnice. Následne spustíme program na prípravu cesta.
Po vykysnutí cesta ho tvarujeme do bochníka a rozdelíme na štyri časti. Z každej časti urobíme bochníky a následne vyvaľkáme šišky. Rúru predhrejeme na 220 °C.
Bagety uložíme naprieč na plech vyložený teflónovou fóliou alebo papierom na pečenie. Šikmo ich narežeme pomocou jemne zúbkovaného noža, ktorý sme predtým potreli olejom.
Bagety zakryjeme utierkou a necháme ich kysnúť približne 25 minút, čo závisí od teploty v miestnosti. Potom ich potrieme vlažnou vodou, dáme do predhriatej rúry a pečieme asi 22-25 minút na teplote 210-220 °C.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Francúzske bagety
Francúzske bagety sú ikonickým pečivom, ktoré sa preslávilo po celom svete. Chrumkavá kôrka a mäkké strede vytvárajú dokonalú kombináciu chutí a textúr. Vyrábajú sa z jednoduchých ingrediencií: múky, vody, soli a kvasníc, čo im dodáva unikátny charakter. Bageta sa často podáva k rôznym pokrmom, ako sú polievky alebo syry, a skvele sa hodí na prípravu sendvičov. Tradičný spôsob pečenia v peci prispieva k jej nezameniteľnému aromatu a chuti, čo ju robí nedielnou súčasťou francúzskej kultúry a gastronómie.