Francúzske bagety

Francúzske bagety
Doba prípravy: 35 minút
Doba varenia: 22 minút
Porcie: 4

Nič sa nevyrovná pocitu, keď vytiahnete z trúby chrumkavú bagetu s krásne zlatou kôrkou a jemným vnútrom. Chcete si doma upiecť francúzske bagety, ale máte strach to skúsiť?

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

500 g hladkej múky
2 zarovnané lyžičky soli
1 lyžička cukru
300 g vlažnej vody (300-310 g)
17 g čerstvého droždia
kúsok oleja

Postup varenia podľa receptu

Na zamiesenie cesta používame mixér alebo domácu pekáreň.

Múku s ohľadom na presýpanie zmiešame so soľou a vytvoríme v nej dôlek, do ktorého vložíme lyžičku cukru a časť vlažnej vody, ktorú sme si už pripravili.

Do prostredka s vodou rozdrobíme kvasnice a necháme asi 10 minút odstáť. Potom spracujeme cesto pomocou robota alebo ručne a následne ho necháme kysnúť.

Do domácej pekárne najprv nalejeme vodu, potom pridáme múku so soľou a nakoniec cukor a kvasnice. Následne spustíme program na prípravu cesta.

Po vykysnutí cesta ho tvarujeme do bochníka a rozdelíme na štyri časti. Z každej časti urobíme bochníky a následne vyvaľkáme šišky. Rúru predhrejeme na 220 °C.

Bagety uložíme naprieč na plech vyložený teflónovou fóliou alebo papierom na pečenie. Šikmo ich narežeme pomocou jemne zúbkovaného noža, ktorý sme predtým potreli olejom.

Bagety zakryjeme utierkou a necháme ich kysnúť približne 25 minút, čo závisí od teploty v miestnosti. Potom ich potrieme vlažnou vodou, dáme do predhriatej rúry a pečieme asi 22-25 minút na teplote 210-220 °C.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Francúzske bagety

Francúzske bagety sú ikonickým pečivom, ktoré sa preslávilo po celom svete. Chrumkavá kôrka a mäkké strede vytvárajú dokonalú kombináciu chutí a textúr. Vyrábajú sa z jednoduchých ingrediencií: múky, vody, soli a kvasníc, čo im dodáva unikátny charakter. Bageta sa často podáva k rôznym pokrmom, ako sú polievky alebo syry, a skvele sa hodí na prípravu sendvičov. Tradičný spôsob pečenia v peci prispieva k jej nezameniteľnému aromatu a chuti, čo ju robí nedielnou súčasťou francúzskej kultúry a gastronómie.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.9/5 (90 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Pečivo
Tag: občerstvenie, ľahké, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, lacné, ľahký, pečenie, večierky a oslavy, slané pečivo, kysnutie, raňajky, francúzska, domáca pekáreň, žemle, rožky, bagety, ostatné výrobky z domácej pekárne

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Francúzske bagety.

Pridať komentár