Kremrole
![Kremrole](/i/sk/kremrole.jpg)
Z chladničky alebo mrazničky si vyberieme tuk a nastrúhame ho do preosiatej múky. V ruke ho spolu premačkáme, potom ho zmiešame so žĺtkom, octom a ľadovou vodou. Znova ručne všetko spracujeme do cesta, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky na pár hodín odležať.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
cesto 1 ks žĺtok
35 dkg hladká múka
1 lyžica ocot
25 dkg ztužený tuk
1 dl studená voda
na potretie tuk
1 ks vajce
náplň 45 dkg cukor kryštál
7 ks bielok
Postup varenia podľa receptu
Po vybratí z chladničky ho vyvaľkáme a nakrájame na prúžky asi 2 cm široké. Vezmeme plechové trúbky, ktoré potrieme tukom a na ne prúžky z cesta natočíme tak, aby sa nám neprekryli. Takto ich ešte potrieme rozšľahaným vajcom a pokládame na vymastený plech. Vkladáme do predhriatej rúry na 250°C a pečieme približne 15 minút.
Medzitým si pripravíme snehovú náplň a to vyšľahaním bielkov v horúcej vodnej lázni a za priebežného pridávania cukru.
Kremrole potom nechávame vychladnúť a vyberáme z nich plechové trúbky. Plníme pripravenou náplňou.
Z tejto dávky urobíte asi 20 kremrolí, náplň vyzbyde takmer na dvojnásobok.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kremrole
Kremrole je lahodný slovenský dezert, ktorý sa skladá z lístkového cesta, ktoré je stočené do trúbiek a naplnené sladkým snehom z bielkov alebo šľahačkou. Trúbky sa tradične pečú do zlatista a po vychladnutí sa plnia jemnou, ľahko vyšľahanou náplňou. Často sa posypávajú práškovým cukrom. Kremrole sú obľúbené na oslavách aj ako dezert ku káve. Ich príprava si vyžaduje zručnosť, ale výsledok stojí za to. Sú symbolom slovenskej cukrárskej tradície, zaručujúci jedinečný gastronomický zážitok.