Voňavé žemle a rohlíky

Voňavé žemle a rohlíky
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Čerstvé domáce pečivo, ktoré prevoňajú celý byt. Rozprávka. Skúste to, a uvidíte, že je to jednoduché.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

25 g maslo
1 polievková lyžica mlieko
1/2 kg múka - hladká
300 ml mlieko - polotučné
1 kávová lyžička cukor kryštál
14 g kvások
1 kávová lyžička soľ
1 ks žĺtok
sezamové semienko
mák

Postup varenia podľa receptu

Pripravíme si misu a urobíme si kvások. Do misy dáme droždie, cukor a vlažné mlieko. Necháme vykysnúť.

Potom si pripravíme veľkú misku a do nej preosejeme múku a soľ. Pridáme zmäknuté maslo a kvások. Poriadne premiešame.

Silikónovú podložku na pečenie si pomúčime a pomocou valčeka cesto rozvaľkáme. Nakrájame na trojuholníčky. Tieto potom stočíme. Roh musí byť navrchu.

Teraz si upletieme housky. Stačí spletiť tri valčeky (hrubé rezance) a je hotovo. Rohlíky a housky dáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ich 30 - 40 minút odpočívať a kysnúť.

Predhrejeme si rúru. Lyžicu mlieka zmiešame so žĺtkom a natrieme pečivo. Ozdobíme sezamovým semienkom, makom. Pečieme 20 minút pri 220 °C.

Cítite tú vôňu? Dobrú chuť.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Voňavé žemle a rohlíky

Voňavé žemle a rožky sú obľúbenou slovenskou špecialitou, ktorú môžete nájsť takmer v každej pekárni. Sú známe svojou jemnou, nadýchanou štruktúrou a neodolateľnou vôňou, ktorá sa nesie celým domom pri ich pečení. Žemle sú často posypané makom alebo sezamovými semienkami, čo im dodáva ďalšiu vrstvu chuti. Rožky, so svojou charakteristickou chrumkavou kôrkou, sú ideálne na raňajky s maslom alebo ako sprievod k polievkam a šalátom. Čerstvo upečené žemle a rožky patria k základným potravinám, ktoré nesmú chýbať na žiadnom slovenskom stole.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.4/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Pečivo
Štítky: Česká kuchyňa, príloha, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Voňavé žemle a rohlíky.

Pridať komentár