Voňavé žemle a rohlíky
![Voňavé žemle a rohlíky](/i/sk/vonave-zemle-a-rohliky.jpg)
Čerstvé domáce pečivo, ktoré prevoňajú celý byt. Rozprávka. Skúste to, a uvidíte, že je to jednoduché.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
25 g maslo
1 polievková lyžica mlieko
1/2 kg múka - hladká
300 ml mlieko - polotučné
1 kávová lyžička cukor kryštál
14 g kvások
1 kávová lyžička soľ
1 ks žĺtok
sezamové semienko
mák
Postup varenia podľa receptu
Pripravíme si misu a urobíme si kvások. Do misy dáme droždie, cukor a vlažné mlieko. Necháme vykysnúť.
Potom si pripravíme veľkú misku a do nej preosejeme múku a soľ. Pridáme zmäknuté maslo a kvások. Poriadne premiešame.
Silikónovú podložku na pečenie si pomúčime a pomocou valčeka cesto rozvaľkáme. Nakrájame na trojuholníčky. Tieto potom stočíme. Roh musí byť navrchu.
Teraz si upletieme housky. Stačí spletiť tri valčeky (hrubé rezance) a je hotovo. Rohlíky a housky dáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ich 30 - 40 minút odpočívať a kysnúť.
Predhrejeme si rúru. Lyžicu mlieka zmiešame so žĺtkom a natrieme pečivo. Ozdobíme sezamovým semienkom, makom. Pečieme 20 minút pri 220 °C.
Cítite tú vôňu? Dobrú chuť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Voňavé žemle a rohlíky
Voňavé žemle a rožky sú obľúbenou slovenskou špecialitou, ktorú môžete nájsť takmer v každej pekárni. Sú známe svojou jemnou, nadýchanou štruktúrou a neodolateľnou vôňou, ktorá sa nesie celým domom pri ich pečení. Žemle sú často posypané makom alebo sezamovými semienkami, čo im dodáva ďalšiu vrstvu chuti. Rožky, so svojou charakteristickou chrumkavou kôrkou, sú ideálne na raňajky s maslom alebo ako sprievod k polievkam a šalátom. Čerstvo upečené žemle a rožky patria k základným potravinám, ktoré nesmú chýbať na žiadnom slovenskom stole.