Domáca francúzska bageta
![Domáca francúzska bageta](/i/sk/domaca-francuzska-bageta.jpg)
Aj vám sa zdá v obchodoch všetko drahé, a to vrátane pečiva, ktorého cenu sme roky vôbec neriešili. Teraz je všetko inak. Rada ľudí si preto čerstvé domáce pečivo pečie doma sama, pretože ide o pomerne jednoduchú a voňavú zábavu. A keby ste si chceli ísť pre pravú francúzsku bagetu, museli by ste vytiahnuť z peňaženky niečo k stovke. Preto vám tu prinášame úplne skvelý recept na francúzsku bagetu, ktorým, keď ho zvládnete, sa značne priblížite k pravej Francúzsku. Tak do toho!
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
315 g hladkej múky + na pomúčenie
1 lyžička instantného droždia
2 lyžičky soli
180 ml vlažnej vody
slnečnicový olej na vymazanie
180 g hladkej múky (na kvások)
180 ml vlažnej vody (na kvások)
štipka instantného droždia (na kvások)
Postup varenia podľa receptu
Kvások je základ. V mise zmiešajte vo vlažnej vode štipku instantného droždia a múku. Vypracujte hladké cesto. Zakryté nechajte pri izbovej teplote odpočívať 12 až 16 hodín. Kvások bude väčší, tekutý, lepkavý a s bublinkami na jeho hornej strane.
Po tejto dlhej dobe zmiešajte instantné droždie, múku, soľ, vlažnú vodu a pripravený kvások. Vypracujte hladké cesto, čo napríklad kuchynskému robotu zaberie cca 5 až 10 minút. Preložte ho do olejom vymazanej plastovej misy, zakryte a nechajte 45 minút odpočívať. Po tejto dobe cesto navlhčenými rukami trochu pomuchlajte. Natiahnite ho, preložte doľava, doprava, nahor, nadol.
Nechajte ďalších 45 minút odpočívať. Ak máte čas, tak to pomuchlanie zopakujte (pozri predchádzajúci bod) a nechajte 30 minút odpočívať. Takto vykynuté cesto dajte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na tri časti. Vytvorte bochníky, zakryte ich a nechajte zase 10 minút odpočívať.
Z každého bochníka potom vytvarujte bagetu.
Bagety naskladajte na pomúčenú ľanovú utierku, medzi nimi by mala byť tiež utierka, aby sa navzájom nedotýkali. Nechajte ich 1,5 až 2 hodiny kysnúť. Potom ich na hornej strane ľahko narežte, tak ako francúzske bagety poznáte z obchodov.
Rúru predhrejte na 250 °C. Na jej dno dajte hlboký plech, do ktorého počas pečenia budete dávať vodu. Bagety z utierky presuňte na rozpálený pečiaci kameň, vložte do rúry a v ten istý okamih nalijte do hlbokého plechu 100–150 ml horúcej vody. Hneď rúru zavrite. Po 10 minútach ju otvoríte, odvetráte a nechajte bagety zezlatnúť. Po vychladnutí dobrú chuť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáca francúzska bageta
Domáca francúzska bageta je ikonické pečivo, ktoré evokuje vôňu parížskych ulíc. Jej chrumkavá, zlatistá kôrka a mäkká striedka vo vnútri ponúkajú lahodný zážitok. Príprava domácej bagety si vyžaduje kvalitné ingrediencie: múku, vodu, droždie a soľ. Kľúčom je dôkladné hnietenie a dostatok času na kysnutie, čo zaručuje jej ľahkosť a nadýchanosť. Skvelá je čerstvá s maslom alebo džemom, ale aj ako základ pre sendviče. Pečenie doma umožňuje kontrolu nad chuťou a štruktúrou, takže si môžete vychutnať autentický francúzsky zážitok priamo zo svojej rúry.