Husky

V poslednej dobe častejšie pekli žemle doma. Keď sa v kuchyni rozlinie aróma čerstvo upečených žemlí alebo rožkov, na tie gumové z obchodu si už ani nespomenieme.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
520 ml mlieka
50 g Ramy
750 g hladkej múky
50 g sójovej múky
2,5 lyžičky soli
1 lyžička cukru
30 g čerstvého droždia (alebo 2,5 lyžičky sušeného droždia)
Solamyl
mak (alebo semienka)
Postup varenia podľa receptu
Všetky ingrediencie dáme do pekárne v uvedenom poradí a spustíme program na prípravu cesta.
Kým program neskončí, je potrebné vybrať cesto z pekárne a nechať ho kysnúť v mise, inak nám utečie.
Uhnieteme cesto na žemle a necháme ich kysnúť na plechu. (Používam pod ne papier na pečenie alebo teflónovú fóliu.)
Rúru zohrejeme na 220 °C.
Vlažné mlieko zmiešame s vodou a Solamylom. Žemle touto zmesou potrieme a posypeme makom alebo inými semienkami.
Vložíme to do mierne predhriatej rúry a po približne 10 minútach znížime teplotu a dopiekame, kým nezíska ružovú farbu.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Husky
Housky, známe tiež ako "houskové knedlíky," sú tradičné české pečivo vyrobené z kynutého cesta. Sú mäkké, nadýchane a skvele sa hodia k rôznym jedlám, ako sú omáčky, guláše alebo ako príloha k mäsu. Housky sa často podávajú čerstvé a ešte teplé, čo z nich robí obľúbenú voľbu pri rodinných obedo a sviatkoch. Ich vôňa a chuť nám pripomínajú domácu kuchyňu a tradície našich babičiek.