Slaný kysnutý koláč so zeleninovou náplňou
Cukor a droždie rozmiešame vo vode, potom pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Baklažán nakrájame na tenké plátky, osolíme a...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Pevnejšie kysnuté cesto (na chlieb, dalamánky)
150-160 ml (g) vody
lyžica oleja
lyžička soli
lyžička cukru
70 g ražnej celozrnnej múky jemne mletej
70 g pšeničnej celozrnnej múky jemne mletej
110 g hladkej múky
5-6 g droždia
Ďalej
4-6 pevnejších paradajok
baklažán
mozzarella
Gran Moravia
bazalka
olej
soľ
Postup varenia podľa receptu
Do vody pridáme cukor a droždie, potom zmiešame ostatné ingrediencie a spracujeme cesto, ktoré následne necháme vykysnúť.
Baklažán nakrájame na tenké plátu, posypeme soľou a necháme ho odstáť, aby sa zbavil vody. Potom pláty osušíme, osmažíme na panvici a dáme ich na papierovú utierku. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a vložíme do formy vymastenej tukom.
Na dno dáme tenkú vrstvu koliesok masitých paradajok, potom pridáme plátky mozzarelly, potom opäť paradajky, nasleduje mozzarella a baklažán. Paradajky vždy posypávame čerstvou trhanou bazalkou.
Na vrch koláča nasypeme nastrúhaný syr Gran Moravia a po krátkom kysnutí ho upečieme v predhriatej rúre.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Slaný kysnutý koláč so zeleninovou náplňou
Slaný kysnutý koláč so zeleninovou náplňou je lahodné a výživné jedlo, ktoré poteší každého milovníka slaného pečiva. Cesto, kysnuté do nadýchanej podoby, je plné chuti a ideálne dopĺňa pestrú zeleninovú zmes, zvyčajne obsahujúcu cibuľu, papriku, cuketu a korenie. Tento koláč je skvelou voľbou nielen ako desiata, ale aj ako predjedlo či hlavné jedlo. Jeho príprava je jednoduchá a môžete ho podávať teplý aj studený, čo z neho robí univerzálne jedlo pre rôzne príležitosti.
Tomáš Rohlena