Honzove buchty
![Honzove buchty](/i/sk/honzove-buchty.jpg)
Výborné kysnuté buchty, ktoré sú ako z rozprávky.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
cesto
500 g hladká múka
2 ks žĺtok
100 g cukor práškový
1 dl olej
250 ml mlieko
42 g kvasnice
soľ
náplň
1 mlieko
piškóty
250 g tvaroh v kocke
žĺtok
cukor práškový
mak
náplň 2 cukor práškový
1 ks vanilkový cukor
Postup varenia podľa receptu
Do múky urobíme jamku, v ktorej necháme vykysnúť kvások. Okraje múky osolíme. Po vykysnutí kvásku postupne pridávame ostatné suroviny a vymiesime hladké cesto. Necháme asi hodinu kysnúť. Cesto počas kysnutia 2x prehnietime.
Z vykysnutého cesta vytvárame guľôčky na doske. Keď máme celé cesto spotrebované, začneme roztahovať guľôčky na placky, ktoré plníme náplňou. Buchty uzavrieme a kladieme do olejom vymasteného pekáča tesne vedľa seba. Potom necháme ešte asi 10 minút kysnúť. Vrchy buchiet potrieme olejom a dáme do rúry. Pečieme v predhriatej rúre na 175 °C asi 22 minút. Buchty s tvarohovou náplňou pečieme o niečo dlhšie. Hotové buchty pocukrujeme.
Náplne
Maková: Mák zalejeme v mlieku s cukrom. Dosladíme práškovým cukrom a zahustíme rozdrvenými piškótami.
Tvarohová: Tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom a žĺtkom. Podľa potreby dosladíme práškovým cukrom a pridáme hrozienka.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Honzove buchty
Honzove buchty sú tradičné slovenské sladké pečivo, ktoré si získalo srdce mnohých milovníkov domácej kuchyne. Vynikajú svojou nadýchanou konzistenciou a lahodnou náplňou, typicky z povidel, tvarohu alebo maku. Príprava zahŕňa kysnuté cesto, ktoré sa po vykysnutí plní zvolenou náplňou a tvaruje do malých bochníkov. Tie sa potom pečú do zlatista a často sa posypávajú cukrom práškovým. Honzove buchty sú ideálnou voľbou na rodinné oslavy alebo ako sladká bodka k popoludňajšej káve.